Život

Prečo podvádzame? Môže to byť vrodené

"Vedeli ste, že iba tri percentá všetkých cicavcov žijú v páre a vychovávajú potomkov? Ľudia sa ako jediní riadia monogamiou."

Tomáš Kušnír, 26. marca 2016 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Neveru nedokáže odpustiť hocikto. Tento problém sa netýka iba nespokojných párov. Terapeutka Esther Perelová skúmala, prečo šťastní ľudia podvádzajú. Vo všeobecnosti prevláda názor, že muži sa uchýlia k cudzoložstvu kvôli nude a strachu z intimity a ženy z osamelosti a nedostatku intimity. Čo je v skutočnosti príčinou zrady? Internetový portál zaoberajúci sa vzťahmi yourtango.com tvrdí, že nevera je vrodená.

Večná prítomnosť


Záletníctvo tu bolo stále. V akomkoľvek období alebo kultúre. Žiadna krajina vás neochráni pred pokušením podvádzať. Odvekú záhadu nevery sa vo svojej knihe pokúsila objasniť antropologička Helen Fisherová. "Napriek pocitu viny a postoju, že je to nemorálne, si radi doprajeme mimomanželské aféry," uvádza vo svojej knihe. Sme ochotní riskovať rodinu aj priateľov.

Dvojaká reprodukcia


Prichádza časť, ktorá vás môže vydesiť. Podľa antopologičky máme sklony k podvádzaniu v génoch. Potlačiť vrodené inštinkty je veľmi náročné. Fisherovej teória uvádza dvojaký spôsob reprodukcie, ktorý si naši predkovia vyvinuli pred vyše 4 miliónmi rokov. Sériová reprodukcia a utajované cudzoložstvo. Výskum ukazuje, že podvádzanie slúžilo ako chytrá stratégia s cieľom zabezpečiť potomkov.

Neprirodzená monogamia


Vedeli ste, že iba tri percentá všetkých cicavcov žijú v páre a vychovávajú potomkov? Aj tí si ale niekedy doprajú "bokovku". Vyzerá to tak, že ľudia nie sú jediné tvory, ktoré majú problém s monogamiou. Fisherová pripomína, že samotný výraz znamená jeden manžel, pričom naráža na výchovu detí. V prípade sexuálnej aktivity to neznamená vernosť.

Prečo potom monogamia existuje? Dôvodom mala byť kontrola žien, ochrana majetku a zabezpečenie pokrvnej príbuznosti. Sexuálna vernosť v prírode podľa antropologičky neexistuje a nejde o primárny inštinkt. Existuje nádej na verného partnera, keď je to vrodené? Určite áno. Na rozdiel od zvierat totiž máme slobodnú vôľu. Stačí si len vybrať a riadiť sa morálkou, nie DNA.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Najpopulárnejšie európske priezviská: Čo vlastne znamenajú?
LIKE DŇA: Ako skončí arktická krása?
Highlighty týždňa: Grazie Bratislava, zaznelo z úst Erosa Ramazzottiho
Sto najšťastnejších krajín sveta: Slovensko sa dostalo do prvej 50-ky
Obyvatelia 34 krajín sveta trpia nedostatkom potravín, tvrdí OSN

Komentáre