Zdravie

Päť chýb, ktoré robíte pri čistení uší

"Ušný maz nie je nič príjemné. Vatové tyčinky preto používame na dennom poriadku. S každým takýmto úkonom však môžeme ohroziť svoje uši a sluch."

Tomáš Kušnír, 9. apríla 2016 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Podľa odborníka Borisa Chernobilskeho môže pri čistení ucha ľahko dôjsť k poškodeniu ušného bubienku a malých kostičiek v strednom uchu. Niekedy je potrebná aj operácia. "V najhoršom prípade môže dôjsť k úniku tekutiny vo vnútornom uchu," vysvetľuje Chernobilsky pre health.com. Dodáva, že to môže viesť k závratom a potenciálnej strate sluchu.

Ak sa chcete vyhnúť akýmkoľvek zraneniam, zbavte sa týchto návykov čo najskôr.

1. Pravidelné čistenie


Je to prekvapivé, ale ušný maz by sme si nemuseli čistiť vôbec. Ušný maz sa automaticky dostáva do vonkajšieho ucha. Niektorí ľudia majú väčšie množstvo mazu, ale vo všeobecnosti si uši tvoria iba také množstvo, aké potrebujú. Dôvodom je ochrana kože a ušného kanálu pred vodou. Miesto toho, aby ste vo svojom sluchovom orgáne hľadali poklad, skúste počkať, kým sa ušný maz vyplaví na povrch. Potom to jemne očistite.

2. Vatové tampóny


Vatové tampóny patria do kúpeľne, ale nie do uší. Dokonca sa to nachádza na väčšine balení. Špicatý tvar môže poškodiť kožu, ušný bubienok a kostičky. Aj vám sa už určite stalo, že ušný maz ste nevyčistili, iba ho posunuli hlbšie.

3. Špicaté predmety


Keď si raz chceme vyčistiť uši, sme schopní tam dať čokoľvek. Práve to je jeden z najväčších problémov. Dlhé nechty, sponky alebo kľúče naozaj nie sú tým vhodným prostriedkom na čistenie uší. Môžete ich vážne poškodiť.

4. Sviečky


Počuli ste už o metóde, pri ktorej sa dáva do ucha sviečka? Teplo plameňa by malo vytvoriť efekt, ktorý vtiahne ušný maz do sviece. Výskumy ukazujú, že ide o veľmi nebezpečnú aktivitu. Doktor Chernobilsky už zažil aj popáleniny v uchu alebo zhorené vlasy.

5. Opláchnutie striekačkou


Aj keď je táto praktika vo všeobecnosti bezpečná, robíte to naslepo. Ucho sa môže podobať na ucho plavca, ak ho dostatočne nevysušíte. Vaše uči nie sú miestom, kde si vytvoríte vlastný zavlažovací systém.

ODPORÚČAME AJ:
Majú vedci liek na najčastejšiu príčinu slepoty?
Vyčerpané telo naštartujú prechádzky či turistika a zeleninové šťavy
Noc so žralokmi je exkluzívnou výhrou
Zemetrasenia vyvolané človekom ohrozujú milióny obyvateľov
Na bezpečnosť dbajte už pri vytváraní si profilu na sociálnej sieti

Komentáre