Zdravie

Chronickú obštrukčnú chorobu pľúc mnohí prehliadajú, ide im o život

"Chorým pomáhajú život skvalitniť lieky i nefarmakologická liečba. Lieky však nestačí užívať len pri zhoršení stavu, ale pravidelne."

TASR, 19. apríla 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) máva u mnohých pacientov fatálne následky. Ide pritom o liečiteľné ochorenie, ktorého priebeh a prognózu možno ovplyvniť, upozorňujú lekári. Nedá sa však úplne vyliečiť.

Na túto chorobu trpí podľa posledných štatistík asi 90.000 Slovákov. Podľa odborníkov je ich však niekoľkonásobne viac. Ročne zomrú celosvetovo na ochorenie asi tri milióny ľudí. Na Slovensku sa to pre nedostatok dát zatiaľ odhaduje ťažko. CHOCHP má stúpajúci trend, celosvetovo ide o štvrtú najčastejšiu príčinu smrti. Ochorenie postihuje najmä fajčiarov nad 40 rokov.

Pacient príde k špecialistovi často neskoro a vo vyšších štádiách ochorenia, označila za problém hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva Marta Hájková pre pneumológiu a ftizeológiu. Mnohí pacienti toto ochorenie nepoznajú, špecialisti preto začali i viac spolupracovať s praktickými lekármi. Poškodenie pľúc pred nasadením liečby je totiž nezvratné. "Preto je dôležitá včasná, dlhodobá a pravidelná liečba. Človek ale musí mať v prvom rade záujem o spoluprácu, inak to pôjde veľmi ťažko," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave pneumológ Miroslav Žáčik. Liečba má zmierniť príznaky choroby, predchádzať ich zhoršeniu (exacerbácii), zlepšiť toleranciu námahy a vďaka tomu znížiť úmrtnosť pacientov. Tým sa často priťaží na jar.

Chorým pomáhajú život skvalitniť lieky i nefarmakologická liečba. Lieky však nestačí užívať len pri zhoršení stavu, ale pravidelne. Iba tak je podľa Žáčika možné predchádzať exacerbáciám, a tým predĺžiť život. Priemerná dĺžka života pacientov je asi sedem rokov, a to práve pre neskorú diagnostiku a vyššie štádiá ochorenia.

Základom liečby sú inhalačné bronchodilatanciá. Rôzne lieky z tejto skupiny sa môžu kombinovať, čím sa zvyšuje účinnosť pri nižších koncentráciách účinnej látky a znižuje sa riziko nežiaducich účinkov. Podávajú sa prostredníctvom rôznych inhalátorov a každé liečivo má určené, akým inhalačným systémom sa užíva. Okrem bronchodilatancií sa podľa potreby využívajú pri liečbe CHOCHP aj inhalačné kortikosteroidy a takzvané inhibítory fosfodiesterázy 4, ktoré pôsobia proti zápalu a tiež ovplyvňujú priebeh CHOCHP.

Spozornieť by podľa praktickej lekárky Jany Bendovej mali tí, ktorých dlhodobo trápi kašeľ či dýchavica pri bežných činnostiach. "Mnohí to pripisujú zhoršujúcej sa kondičke či veku, čo nie je správne," zhodnotila. O problémoch sa treba poradiť so všeobecným lekárom. Ten by mal pacientov so zvýšeným rizikom posielať rovno k pneumológovi. U toho pacient podstúpi dychový niekoľkominútový test - spirometriu.

Pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc sa postupne zužujú dýchacie cesty. Následkom toho vzduch neefektívne prúdi do a von z pľúc. Dýchanie je tak namáhavejšie. Ide o zápalové ochorenie. "CHOCHP vzniká ako následok inhalovania škodlivých látok, ako je cigaretový dym, prachové častice, uhlie, dym, výpary leptavých látok a iné," upozornila Hájková.

Toto ochorenie sa najčastejšie vyskytuje v profesiách, kde je človek vystavený cementovému prachu, sírovodíku, chlóru, smogu, taktiež sa častejšie diagnostikuje baníkom a pracovníkom v textilných fabrikách.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prečo zaspíme aj keď nechceme?
Sú fitness centrá plné baktérií? Zistili sme ako to je
Päť chýb, ktoré robíte pri čistení uší
Vyčerpané telo naštartujú prechádzky či turistika a zeleninové šťavy

Komentáre