Život

Zoo v Košiciach pokračuje v chove medveďov

"Medvieďatá, ktoré prišli na svet v januári 2002, boli dvojnásobným prekvapením"

TASR, 26. januára 2022 11:53
Na snímke medvede hnedé v košickej zoologickej záhrade 18. januára 2022. Foto: TASR - František Iván

Košická zoologická záhrada si tento mesiac pripomína 20 rokov od narodenia medvedích pätorčiat, ktorými si vyslúžila aj zápis do Guinnessovej knihy rekordov. O výnimočne veľký počet mláďat sa vtedy postarali zakladatelia chovu medveďov hnedých Maťa a Kubo. Zoo aj v súčasnosti pokračuje v chove hnedých chlpáčov, ktorí sú jedným z lákadiel pre návštevníkov.

Medvieďatá, ktoré prišli na svet v januári 2002, boli dvojnásobným prekvapením. "Chovatelia s touto udalosťou nepočítali, keďže samec bol niekoľko mesiacov vykastrovaný. Medvede hnedé však patria do skupiny cicavcov s latentnou graviditou, keď samica je schopná pozastaviť vývoj embrya a mláďatá porodí do priaznivejších podmienok," vysvetlil zoológ Patrik Pastorek.

Veľký prírastok rozhodol o výstavbe nového chovného zariadenia. Je výsekom pôvodného biotopu a unikátom medzi zoologickými záhradami, ktoré chovajú medvede. Košická zoo vtedy chovala až deväť jedincov – rodičovský pár a mláďatá z dvoch vrhov. Z tejto zostavy tam dnes žijú už iba 25-ročný Žabo a samica z pätorčiat Cindy.

Na snímke medveď hnedý v košickej zoologickej záhrade 18. januára 2022. Foto: TASR - František Iván


Zoologická záhrada sa rozhodla obnoviť chov medveďov, pričom využila príležitosť v roku 2020, ktorú ponúkala Záchranná stanica a Ekocentrum v Zázrivej. Dve mláďatá Máša a Filip prišli o matku pri ťažbe dreva v Malej Fatre. "Vzhľadom na ideálne podmienky dostali nový domov v košickej zoo. O rok neskôr umiestnili do Košíc ďalšie mláďa, samicu, ktorú po troch mesiacoch začlenili do chovu," priblížila pre TASR vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu zoo Eva Malešová.

Aj keď verejnosť má súčasné obdobie spojené so zimným spánkom, vzhľadom na miernu zimu nie je výnimočné vidieť medveďa v prírode. Ide o takzvaný nepravý zimný spánok, keď sú zvieratá sporadicky aktívne. V košickej zoo sú toho príkladom tri najmladšie prírastky, ktoré si užívajú zimu a sneh. "Cindy v tomto čase obýva brloh, ktorý si sama vyhrabala. Aj najstarší Žabo si užíva tieto dni vo svojom brlohu s podstielkou z trávy a pre lepší komfort si do svojho obydlia dotiahol aj vianočný stromček," uviedla Malešová.


Žabo navyše v utorok opäť dostal príležitosť prejaviť svoju silu a schopnosti pri testovaní odolnosti chodníkového odpadkového koša zabezpečeného proti vniknutiu medveďa. Samca zlákal pach košov i sladké vône pečiva a medu. Nádoby ukotvené hlboko do zeme mu však odolali.





Komentáre