Život

V bratislavských lesoch obnovili turistický areál Malý Slavín

"Tmavé altánky a poškodené ohniská sa zmenili na presvetlené miesto s atraktívnym výhľadom na les a príjemnou atmosférou."

TASR, 4. januára 2022 14:22
Konštrukcia nenápadných tenkých, a pritom pevných stĺpov, drevené prestrešenie so spádovaním dažďovej vody a veľkorysejší priestor na sedenie. Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu Foto: Marek Velček


V bratislavských mestských lesoch obnovili turistický areál Malý Slavín, ktorý sa nachádza na trase medzi bratislavskými mestskými časťami Záhorská Bystrica a Rača. Tmavé altánky a poškodené ohniská sa zmenili na presvetlené miesto s výhľadom na les. Obnovil sa aj pamätník, studnička a športovo-rekreačné plochy.

"Malý Slavín, obľúbená zastávka turistov, športovcov, rodičov s deťmi či seniorov, aktuálne ponúka oveľa lepšie možnosti pre voľnočasové aktivity. Pôvodný priestor bol v zlom technickom stave a musel sa pravidelne opravovať," informovali TASR z mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). Posledné úpravy zelených plôch sa zrealizujú, keď bude vhodné počasie.

Architekti podľa MIB navrhli kompaktný altánok na mieste pôvodnej konštrukcie, ktorý zachováva doterajšiu kapacitu na sedenie aj stolovanie. Lepším usporiadaním sedenia pre návštevníkov docielili, že priestor dokáže flexibilnejšie reagovať na väčšie či menšie skupinky ľudí. Vďaka konštrukcii tenkých stĺpov, ktoré nesú zavesené drevené prestrešenie, sa priestor viac presvetlil.
Obnovený areál Malý Slavín je obľúbeným miestom turistov medzi Račou a Záhorskou Bystricou. Zdroj: FB Matúš Vallo má rád Bratislavu Foto: Marek Velček

Rekonštrukcia Malého Slavína sa začala v polovici roka 2021 a celkové náklady sa hýbu na úrovni 102.971 eur s DPH. Ide o jeden z projektov programu Živé miesta, ktorého cieľom je obnova dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

Rozpracované sú aj ďalšie projekty v bratislavských mestských lesoch. Na jar sa má dokončiť premena muničných skladov na Peknej ceste, kde sa obnovuje pôvodná horáreň. Zároveň sa na jar začnú prvé práce na obnove bufetu na Partizánskej lúke a tiež sa plánuje v lete revitalizácia verejných priestorov na Kamzíku.



Komentáre