Život

V bratislavskej zoo pribudol nový druh zvieraťa urzon kanadský

"Urzon kanadský patrí medzi hlodavce a na svojom chrbte môže mať až 30.000 ostňov v dĺžke desiatich až 15 centimetrov."

TASR, 21. januára 2022 9:56
Na archívnej snímke mláďa urzona, ktoré sa narodilo v košickej zoo 3. apríla 2021, kde ako prvá slovenská zoo odchovala urzona stromového (Erethizon dorsatum). Foto: TASR František Iván

V bratislavskej zoologickej záhrade pribudol nový druh zvieraťa, je ním urzon kanadský (Erethizon dorsatum).

"Urzon kanadský patrí medzi hlodavce a na svojom chrbte môže mať až 30.000 ostňov v dĺžke desiatich až 15 centimetrov. Tieto ostne sú schované medzi dlhými chlpmi a keď sa urzon cíti ohrozený, naježí svoje ostne, vďaka čomu sa opticky zväčší," priblížila zoo na sociálnej sieti. Do bratislavskej záhrady priviezli párik urzonov - tmavšieho samčeka a do hneda sfarbenú samičku.

Podobne ako morčatá aj urzony sa rodia dobre vyvinuté, s otvorenými očami a sú osrstené. V dospelosti vážia 3,5 až sedem kilogramov, gravidita trvá približne 210 dní. Samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá.

Ako prvá na Slovensku odchovala urzona vlani ZOO v Košiciach. "Urzon sa síce podobá starosvetským dikobrazom, no v skutočnosti má omnoho bližšie k morčatám. Jeho ostne sú hladké zakončené háčikmi. Od dikobrazov sa líši aj tým, že si nevyhrabáva nory, ale zato výborne šplhá," priblížil vtedy pre TASR zoológ Patrik Pastorek. Urzon býva samotár a na stromoch hľadá úkryt, ale aj svoju potravu ako púčiky, listy, kôru či kvety.

Komentáre