Život

Prieskum: Polovica ľudí pozná človeka, ktorý zažil násilie vo vzťahu

"Takmer 80 percent respondentov uviedlo, že násilie v partnerských vzťahoch sa týka veľkej časti spoločnosti a malo by sa mu venovať viac pozornosti."

TASR, 16. novembra 2021 16:30
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Takmer polovica Slovákov má vo svojom blízkom okolí človeka, ktorý má skúsenosti s násilím v partnerskom vzťahu. Viac ako tretina si myslí, že ak žena neodíde z násilnej domácnosti, je za násilie spoluzodpovedná. Vyplýva to z prieskumu násilia páchaného na ženách, ktorý realizovala agentúra Kantar Hoffmann pre spoločnosť Ikea.

Kvantitatívny online prieskum prebiehal v spolupráci s Karlovou univerzitou a mimovládnou organizáciou Fenestra a zúčastnilo sa na ňom 1500 respondentov vo veku 18 až 65 rokov.

Takmer 80 percent respondentov uviedlo, že násilie v partnerských vzťahoch sa týka veľkej časti spoločnosti a malo by sa mu venovať viac pozornosti. Výsledky ukázali, že s problémom sa stretáva viac žien než mužov.

Viac ako polovica respondentov uviedla, že za násilie vo vzťahoch sú čiastočne zodpovedné aj obete. Stotožňujú sa pritom s názorom, že ak sa žena nestará o domácnosť, môže to voči nej vyprovokovať násilie. Jedna štvrtina sa dokonca čiastočne stavia na stranu násilníka a súhlasí s vyjadrením, že je pochopiteľné, že muži sú niekedy násilní, pretože sú zodpovední za všetky finančné záležitosti rodiny.

Drvivá väčšina respondentov zastáva názor, že ženy zažívajúce násilie neopúšťajú násilný vzťah, pretože sa boja o svoje deti. Vyše polovica z opýtaných si myslí, že od násilníka neodídu, pretože ho stále milujú. Skoro dve tretiny si zároveň myslia, že sa obávajú, čo by mohol partnerovi odchod spôsobiť. Takmer 70 percent respondentov sa prikláňa k názoru, že ženy si možno neuvedomujú, že sa k nim partner správa násilne.

Vyše 50 percent opýtaných pripúšťa, že odchodom ženy z násilného vzťahu násilie neskončí. Takmer tri štvrtiny (72 percent) respondentov sa obávajú, že na Slovensku nájdu ženy zažívajúce násilie pomoc len ťažko.





Komentáre