Život

Víkend zatvorených hraníc pripomenie totalitný režim i železnú oponu

"Na piatok (12. 11.) je naplánovaný vzdelávací workshop pre učiteľov, ktorý má byť zameraný na problematiku vyučovania témy železnej opony, jej pádu a vplyvu na československú spoločnosť. "

TASR, 5. novembra 2021 12:48
Na archívnej snímke Cyklomost slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pripomenúť totalitnú atmosféru na hraniciach a zaspomínať si na obete komunistického režimu v bývalom Československu i železnej opony, ktoré cesta za slobodou stála život, je cieľom podujatia Víkend zatvorených hraníc. Pri tejto príležitosti sa cez víkend od 12. do 14. novembra šiestykrát na Cyklomoste slobody v bratislavskej Devínskej Novej Vsi symbolicky zatvoria hranice, pripravené sú viaceré podujatia.

"Unikátnosť bývalej štátnej hranice medzi Slovenskom a Rakúskom využijeme na aktivity, ktoré širokej verejnosti prinesú informácie o železnej opone, ktorá nebola len deliacou čiarou dvoch kultúr - Východu a Západu, ale aj fyzickou prekážkou slobody," priblížil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Na piatok (12. 11.) je naplánovaný vzdelávací workshop pre učiteľov, ktorý má byť zameraný na problematiku vyučovania témy železnej opony, jej pádu a vplyvu na československú spoločnosť.

V sobotu (13. 11.) sa návštevníci podujatia ocitnú v rámci komentovanej prehliadky v autentickej atmosfére známej linky č. 29, ktorá premávala pred rokom 1989 z Bratislavy pozdĺž prísne stráženej hranice. Obohatená bude o kuriózne úteky cez železnú oponu. Podujatie sa uskutoční v režime kompletne zaočkovaní. V rovnakom režime bude aj divadelné podujatie vytvorené kombináciou slova a hudby, veršov a populárnych melódií z pera popredných "budovateľov svetlých zajtrajškov" popretkávané čítaním z listov "zradcov socialistickej vlasti".

Nedeľa (14. 11.) sa bude niesť v znamení symbolického zatvorenia Cyklomosta slobody do Rakúska, keď bude možné prejsť hranice len s cestovnou doložkou. Pristaviť sa budú môcť návštevníci aj pri makete signálnej steny, ktorá bola vybudovaná na základe nákresov a fotografií. Osadené budú nové informačné tabule o systéme prísne stráženej hranice v Československu pred rokom 1989. Na koloch bývalej signálnej steny budú nainštalované veľkoformátové dobové fotografie železnej opony. Podujatie ukončí pietna spomienka na obete železnej opony, keď budú okrem iného prečítané mená 42 zdokumentovaných obetí.

Podujatie je súčasťou Festivalu slobody. Organizuje ho BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa (ÚPN), OZ V lepších časoch a mestskou časťou Devínska Nová Ves.







Komentáre