Život

Pred piatimi rokmi Slovenskom otriasla vražda Kuciaka a Kušnírovej

"TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu kauzy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej."

TASR, 21. februára 2023 10:00
Na archívnej snímke symbolický pamätník pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave 21. februára 2021 počas tretieho výročia ich vraždy. Foto: TASR - Jaroslav Novák
Veľká Mača/Bratislava 21. februára (TASR) - Pred piatimi rokmi, 21. februára 2018, vo Veľkej Mači zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu kauzy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.



2018


21. februára - V rodinnom dome vo Veľkej Mači zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.



25. februára - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice. Na druhý deň policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o vražde.

Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká Mača pri Galante, kde polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome zastreleného novinára a jeho priateľku v pondelok 26. februára 2018. Foto: TASR - Lukáš Grinaj


27. februára - Premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Gašpara sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.

Na snímke je na stolíku milión eur, ktoré premiér sľúbil za relevantné informácie k vyšetrovaniu závažného prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice počas tlačovej konferencie premiéra Roberta Fica, prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky v Bratislave 27. februára 2018. Foto: TASR - Marko Erd


9. marca - V Bratislave sa konalo prvé zhromaždenie Za slušné Slovensko, na ktorom sa zišli desaťtisíce ľudí. Účastníci žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu.

Na snímke zhromaždenie s názvom Postavme sa za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave 9. marca 2018. Foto: TASR - Pavol Zachar


13. marca - Polícia zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného Jána Kuciaka. Po jednom dni ho polícia prepustila.



15. marca - Robert Fico skončil vo funkcii premiéra. Demisiu podala aj celá vláda.

Na snímke zhromaždenie s názvom Postavme sa za slušné Slovensko v Košiciach 9. marca 2018. Foto: TASR/František Iván


22. marca - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ministerkou zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD), ministerkou kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD), ministrom spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Peter Pellegrini (vľavo) a Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR/Marko Erd



16. apríla - Minister vnútra Tomáš Drucker oznámil rezignáciu po tom, ako sa mu nepodarilo odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Nahradila ho dovtedajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková (Smer-SD).


18. apríla - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podpísal v Haagu s partnermi z Talianska a zástupcami Eurojustu a Europolu vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý pracoval na objasňovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.



30. mája - Na post policajného prezidenta ministerka Denisa Saková vymenovala Milana Lučanského, ktorý od 1. júna nahradil Tibora Gašpara.



28. septembra - Polícia obvinila Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov.

- Policajné Lynx Commando zadržalo v Komárne Alenu Zs.

Na snímke polícia privádza jedného z obvinených (uprostred) do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 30. septembra 2018, v ktorej sudca pre prípravné konanie začal rozhodovať o tom, či vezme do väzby Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A., obvinených z obzvlášť závažného zločinu dvojnásobnej úkladnej vraždy a ďalších trestných činov v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rozhoduje aj o štvrtej obvinenej v tejto kauze - tlmočníčke Alene Zs. Foto: TASR


1. októbra – Prokurátor z Generálnej prokuratúry SR informoval, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70.000 eur. Prokurátor zároveň potvrdil obvinenie voči Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.



5. novembra - Zavraždených novinárov Daphne Caruanovú Galiziovú z Malty a Jána Kuciaka ocenili v Berlíne in memoriam nemeckou mediálnou cenou Goldene Victoria 2018.



2019


8. januára - Prezident SR Andrej Kiska udelil Jánovi Kuciakovi Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam.



4. marca - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Na snímke obvinený Marian K. (vpravo) v budove Špecializovaného trestného senátu v Banskej Bystrici vo štvrtok 20. decembra 2018. Foto: TASR/Dušan Hein


11. apríla - Miroslav M. sa priznal, že strieľal na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.



18. októbra - Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste.



21. októbra - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obžaloval Mariana K., Alenu Zs., Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A.

Na archívnej snímke Alena Zs. Foto: TASR - Martin Baumann


30. decembra - Senát ŠTS odsúdil Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, lebo Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.


2020


13. januára - Na ŠTS v Pezinku sa začal proces s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Miroslav M. sa priznal k vraždám Kuciaka, Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Marian K. sa priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Skutok bol súčasťou obžaloby vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Pezinku v pondelok 13. januára 2020. Na snímke Miroslav M. Foto: TASR - Michal Svítok


3. februára - Senát ŠTS vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú a Petra Molnára.



30. apríla - Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom K. a Alenou Zs.



3. septembra - ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby oslobodil. Tomáša Sz. uznal vinným, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Mariana K. na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie. Prokurátor ÚŠP podal voči rozsudku odvolanie.

Na snímke sprava právny zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica, Jana Kuciaková a Jozef Kuciak, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka a Zlatica Kušnírová, mama zavraždenej Martiny Kušnírovej počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka v Pezinku 19. júna 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák


2. decembra - Miroslav Marček dostal za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR.


2021


15. júna - Najvyšší súd SR zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian K. a Alena Zs. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.



28. júna - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.


Na snímke obžalovaný Marian K. odchádza z verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave 15. júna 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák


2022


28. februára - Na ŠTS v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. Najvyšší súd SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej položením kvetov a zapálením sviečky pred domom vo Veľkej Mači (okres Galanta) v pondelok 21. februára 2022., kde boli pred štyrmi rokmi zavraždení. Foto: TASR - Pavel Neubauer



22. marca - Najvyšší súd SR vylúčil sudkyňu Pamelu Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov.



14. apríla - Na ŠTS v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.

Na snímke Marian K. a Alena Zs. počas súdneho pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 14. apríla 2022. Foto: TASR - Martin Baumann



25. októbra - Tomáša Sz. uznali za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát ŠTS v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Sz. odpykáva za účasť na vražde Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Petra Molnára. Rozhodnutie je právoplatné.

Na snímke odsúdený Tomáš Sz. prichádza na pojednávanie vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v utorok 3. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák


2023


26. januára - V prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov nariadil ŠTS v Pezinku nové termíny hlavného pojednávania na 9. februára, 17. a 28. marca a tiež na 5., 6., 21. a 24. apríla. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová ešte 23. januára naznačila, že v apríli by mohol byť vyhlásený rozsudok.

Na snímke zľava rodičia Jána Kuciaka Jozef a Jana Kuciakovci a mama Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová a herečka Táňa Pauhofová počas zhromaždenia iniciatívy Za slušné Slovensko pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pod názvom „Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu“ na Námestí slobody v Bratislave 21. februára 2020. Foto: TASR - Dano Veselský



Komentáre