Život

Olympijský denník: Nasťa bude Arizončanka!

"Z definície zvukov vydávaných psovitými šelmami: “Dlhé a hlasné vytie sa nesie oveľa ďalej ako brechot a prenáša komplexnejšie informácie.”"

Peter Horváth, 15. februára 2014 9:00
Anastasia Kuzminová Foto: TASR/Michal Svítok


Exkluzívny Olympijský denník pokračuje aj dnes a náš redaktor Peter Horváth, ktorý je v centre diania v Soči, opisuje svoj ďalší deň.

Peter Horváth Foto: TASR/Peter Horváth
Nech mi to Adam, teda Kocúr v lyžiarkach prepáči, ale dnes to musí byť najmä o psovitých šelmách. A navyše, dáma má prednosť. Aj keď v tomto prípade hrá hlavnú rolu vlastne pán. Pán Daniel. Ustanovil disciplinárnu komisiu, stal sa jej jediným členom a zároveň šéfom. Dal vyštvaným slovenským hyenám červenú kartu na jeden hon na korisť a nepovedal, či s podmienečnou suspendáciou na ďalšie hony. Nie, tento trest sa netýkal ani cudzej svorky, ani tých pár, v krabiciach Kocúrkova štekajúcich divokých psov, ktorí jej chybný brechot olízali, openili a vyštekali späť na Krvavú Poľanu. Pán Daniel dal svojej manželke ruku na ústa a zakázal jej prihovoriť sa tým hyenám, ktoré jej nijako neublížili a vyjú s ňou nežne už týždeň. A ktoré s tým falošným zabrechaním nemajú nič spoločné.

Slovenský lyžiar Adam Žampa počas 2. časti superkombinácie - kombinačného slalomu. Foto: TASR/Jakub Súkup
Pre (zrejme nechcený) mylný brechot kojota z Arizony nesmeli v piatok s Nasťou vyť tie z Kocúrkova vyštvané hyeny, ktoré by vraj mohli vyť falošne. Až na jednu výnimku všetky. Ale vyť s ňou mohol kojot z Arizony, ktorý už falošne o nej zabrechal. Preskočila mu hlasivka a vyštekol, že Nasťa je Matrioška a necíti sa byť Kocúrkovčankou. Toto falošné zabrechanie ignorovala aj Psia agentúra Kocúrkovskej republiky, ktorá ináč vytiu kojotov načúva a niekedy ho aj napodobňuje. Napodobenina falošného brechotu ani nezaznela v žiadnom zo zavytí ostatných vyštvaných psov a hyen z Kocúrkova. Naopak, v desiatkach vytí zazneli krásne tiahle zvuky, také, z ktorých by sa mali pánovi Danielovi tlačiť slzy dojatia do očí.

Pán Daniel vedel, kde je pes zakopaný. Napriek tomu sa rozhodol radšej vykopať vojnovú sekeru proti mierumilovným hyenám, ktoré si prišli zavyť o Nastinej sláve. Bol to azda strategický ťah? Pomenovať vinníkov na ospravedlnenie svojho plánu? Podľa ktorého by sa Nasťa presťahovala do Arizony a vyla by tam len s kojotmi?

Som spravodajca a v popise práce mám prinášanie transparentných informácií. To aj už 20 rokov robím. Nemám rád senzácie, bezkontextové úvahy a bulvárne konverty faktov, tobôž ak tam fakt ani nie je prítomný. No bol som požiadaný, aby som denník v tomto magazíne písal subjektívnym a odľahčeným manierom. Absurdná piatková situácia ma vyzvala na netransparentnú subjektívnu hyperbolu. Necítim sa byť Ezop, ale bez obalu priznám, že som sa s touto priam kacírskou inotajovou konfabuláciou vybláznil.

Nasťa má mnoho fanúšikov v Soči i na Slovensku. Foto: TASR/Michal Svítok
Upozorňujem, že výnimočne nejde o moju márnomyseľnosť. Ide o mojich kolegov, napríklad aj preto, že sa vytrepali do areálu Laura a do obydlí v Soči sa pre nejakú haváriu vracali od druhej do štvrtej ráno. Ja som bol písať o Nasti na jej zlate a na 6.mieste, do tretice som nemohol, lebo som sa venoval hokejovým záležitostiam a na diaľku aj Adamovi Žampovi. Kolega Mišo Tegza išiel tentoraz na Nasťu sám. Vediac o zámere pána Daniela, mohol ísť na hokej kolega a ja som sa mohol vyblázniť hore s Adamom. Nie sme tu jediní, takto po dvojičkách kolíziu termínov riešia aj ďalšie redakcie. Považujem za výsostne neseriózne to, čo zhruba desiatke mojich kolegov vyparatil pán Daniel. Tu v Soči a v okolí, či už skúsení redaktori, alebo aj mladšie ročníky, všetko sú to skvelí mediálni borci. Žiadne hyeny. Ale absurdný krok pána Daniela podporil tento obraz v časti obyvateľstva našej krajiny. V žiadnej sfére ľudskej spoločnosti neradno všetkých hádzať do jedného vreca.

“Kocúr v lyžiarkach”, tento denník mal byť hlavne o Tebe a tak kompenzujem aspoň začiatkom a koncom. Som presvedčený, že čoskoro bude opäť dôvod sa Ti povenovať. Nech už dopadneš v super-G a predovšetkým v točivých súťažiach akokoľvek, viem, že budeš jazdiť tak, aby si bol v 15-ke najlepších a už len tento fakt z Teba robí obrovského šampióna. Za šampiónov považujem aj Tvojich menej úspešných kolegov-lyžiarov. Na rozdiel od osôb, ktoré kypia žlč na každého, kto je vzdialený bojom o medaily. Sú to tie isté osoby, ktoré tlieskajú “potrestaniu hyen”.

Súvisiace články zo série OLYMPIJSKÝ DENNÍK


Olympijský denník: Hokejové arény ušetrili od kolotočárskej produkcie
Olympijský denník: Zuzulová a Šatan predsa v Soči, na francúzsku nôtu
Olympijský denník: Kačica na Poľane, kôň na diaľnici do Soči
Olympijský denník: Kuzminovej som fandil spolu s Chárom
Olympijský denník: Jeden neotvorený kruh takmer zatienil veľkolepú šou
Olympijský denník: Najväčší športový sviatok odštartoval

Komentáre