Život

Olympijský denník: Jeden neotvorený kruh takmer zatienil veľkolepú šou

"Kolegovia nás upozornili, že celý náš rad sedadiel sa odtrhol. Zvyšok ceremoniálu, asi tri hodiny, som strávil viacmenej v podrepe. Aj takto opisuje otvárací ceremoniál náš fotoreportér."

Michal Svítok, 9. februára 2014 8:00
Otvárací ceremoniál ZOH v Soči Foto: TASR/Michal Svítok

Exkluzívny Olympijský denník pokračuje aj dnes a náš fotoreportér Michal Svítok, ktorý je v centre diania v Soči, opisuje, ako prežil veľkolepú šou počas otváracieho ceremoniálu.

Michal Svítok Foto: TASR/Michal Svítok

Podujatie, ktoré som si vždy vychutnával len v televízii, som si teraz mohol priamo vyskúšať na vlastnej koži. Ten zážitok sa mi rozhodne zapíše do pamäte a do mojich svalov na nohách. Na štadióne Fišt sme museli byť v predstihu dvoch hodín pred ceremoniálom. Pôvodne plánovaný brífing pre fotografov sa nekonal a fotomanažér pre otvárací ceremoniál nás vyzval, aby sme zaujali svoje miesta.

Nasledovalo tradičné hľadanie a motanie sa po obrovskom štadióne. Priateľskí, ale slabo anglicky hovoriaci dobrovoľníci ma nakoniec úspešne donavigovali na miesta pre fotoreportérov. Spočiatku pohodlné miesta sa ale zaplnili kolegami „foťákmi“ a ako bonus sa pred moje miesto, rovno do môjho výhľadu, posadila trojica Rusov, ktorá hlasno a s nasadením povzbudzovala všetko ruské (alebo všetko, kde sa mihla vlajka Ruska).

Natesno usadení s teleobjektívmi a druhým aparátom na kolenách sme začali pracovať. Po chvíli som však začal mať pocit, že stoličky pod nami sa hýbu. Kolegovia sediaci nad nami nás upozornili, že celý náš rad sedadiel sa odtrhol. Zvyšok ceremoniálu (asi tri hodiny) som tak strávil viac-menej v podrepe.

Otvárací ceremoniál ZOH v Soči Foto: TASR/Michal Svítok
Jeden neotvorený olympijský kruh takmer zatienil efektnú prechádzku históriou Ruska. Na tanečných vystúpeniach sa prejavila tradícia ruskej baletnej školy.

Nástup slovenských športovcov na plochu sa našťastie odohral smerom ku mne a tak som mohol pokojne nafotografovať Zdena Cháru ako hrdo kráča s vlajkou.



Po ceremoniáli som sa ponáhľal do miestnosti pre fotografov, kde som sa pustil do spracovávania fotografií a posielal ich do fotoredakcie. Ďalší únavný deň za nami, niekoľko hodín spánku a veľa hodín práce pred nami. Aj taká je olympiáda.

Súvisiace články zo série OLYMPIJSKÝ DENNÍK



Olympijský denník: Najväčší športový sviatok odštartoval

Komentáre