Život

Olympijský denník: Najväčší športový sviatok odštartoval!

"Počas Zimných olympijských hier vám budeme prinášať exkluzívny pohľad na ich priebeh aj zákulisie vďaka našim vyslaným redaktorom. Ako prežili veľký štart olympiády?"

Peter Horváth, 8. februára 2014 8:00
Otvárací ceremoniál Foto: TASR/AP Photo


Najväčší športový sviatok odštartoval včera podvečer, keď sa pompéznym otváracím programom odštartovali Zimné olympijské hry. Na mieste máme troch vyslaných redaktorov, ktorí pre vás pripravujú unikátny denník. Každý deň tak spolu s nimi vďaka Webmagazínu nahliadnete na priebeh súťaží, ich zákulisie a jedinečné zážitky, ktoré na našich redaktorov v Soči rozhodne čakajú. Dnes s Petrom Horváthom.

Redaktor Peter Horváth Foto: TASR/Michal Svítok
Svet sa dnes zobudil z farbisto otvorenej zimnej olympiády do jej oficiálneho súťažného začiatku. Najrozsiahlejšie podujatie tejto planéty, akéhokoľvek druhu. Olympiáda ako akcia vždy vyvoláva aj kontroverzie, keď sa vezmú do úvahy aj letné vydania, stačí spomenúť Peking, Atény, Salt Lake City či Atlantu.

Ale v súčasnej ére azda nebolo viac spochybňovania ako pri Soči. Často aj tými, ktorým neprekážajú iné rozporuplnosti, napríklad akcie príbuzného charakteru v krajinách, v ktorých žena neznamená veľa. Olympiáda v Rusku - terč a zároveň nástroj politických taktík a nátlakov či ideologického balamutenia športovcov? Drvivá väčšina z nich prišla do Soči podať najlepšie športové výkony a to od nich očakávajú miliardy fanúšikov.

Hlavné tlačové stredisko Foto: TASR/Peter Horváth
Rusi sa predviedli aj v šedých farbách, najmä útrpným finišovaním a nedokončenými stavbami. Ešte aj v deň štartu sú napríklad na hoteloch problémy s kúrením a otázne je, kedy v mediálnej dedine bude televízny signál. Aj v Olympijskom parku sú v neustálom nasadení robotníci.

Horská olympijská dedina Foto: TASR/Peter Horváth
Všade počuť frflanie na nehorázne ceny. Ale nemožno Rusom uprieť, že celkovo vybudovali v Soči i na Červenej Poľane parádnu infraštruktúru, že (aspoň zatiaľ) majú skvele fungujúci dopravný i dobrovoľnícky systém a že podobne prepracovaný systém kontrol nie je na oštaru, ale pre pocit bezpečia účastníkov hier.



Slovensko má už za sebou jednu veľkú slávu. Do Soči v piatok "prikvitol" Zdeno Chára a v zariadení Slovak Point bolo "posvietenie" za účasti renomovaných svetových médií. Dnes štartuje biatlon pretekmi mužov, zajtra sú na rade ženy. Azda netreba pripomínať, čo našej krajine priniesol Vancover 2010.

Komentáre