Život

Olympijský denník: Zuzulová a Šatan predsa v Soči, na francúzsku nôtu

"V Boľšoj Aréne sa dá stretnúť kadekoho. Náš redaktor Peter Horváth natrafil na lyžiarskeho a motoristického šampióna Luca Alphanda. Porozprávali sa nielen o športe. "

Peter Horváth, 13. februára 2014 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok


Exkluzívny Olympijský denník pokračuje aj dnes a náš redaktor Peter Horváth, ktorý je v centre diania v Soči, opisuje svoj ďalší deň.

Peter Horváth Foto: TASR/Peter Horváth
Myslím, že to pozná každý človek - niečo píšeš, neuložíš si práve vydarenú pasáž a... je stratená. Operačný systém mi samovoľnou aktualizáciou "skonfiguroval" významnú časť textu do nenávratna. Ešteže to je rozhovor s Lucom Alphandom, ktorého niektoré pasáže musím prepísať aj tak doslovne, aby nedošlo niekde k ďalšiemu nedorozumeniu. Jeho primárne odpovede ohľadom Veroniky Velez-Zuzulovej ("je naša, Francúzka!") a poznania slovenských hokejistov (Sa-tan, the best!) by mohli byť riadnym lákadlom pre niektorých "kreatívcov".

Luc Alphand je ozajstný borec. Lyžiarsky i motoristický šampión, víťaz zjazdárskeho Svetového pohára, neskôr Rely Dakar. Ak sa o Francúzoch hovorí, že neradi komunikujú v angličtine, on je výnimkou. Priateľský a skromný človek, komentuje a analyzuje pre francúzsku televíziu alpské lyžovanie. Z pasie chodí na večerný hokej v Soči. A vie asi všetko o svojej krajine - dal som sa s ním do reči o Bretónsku, kde som kedysi bol u známych, hneď poznal aj malé mestečko, podobne dedinu pri parížskom predmestí Saint Denis. Nenapadlo mi spýtať sa ho, či má geografického koníčka, alebo či v tamojšom školstve "frčí" vlastiveda.

V Boľšoj Aréne sa dá stretnúť kadekoho. Aj bronzovú olympijskú medailistku z Londýna. Keď lúskala pistácie a zatvárila sa previnilo (akože ruší), tak som jej musel povedať, že je to milé a pripomína mi veveričku.

Fínska jachtárka Foto: TASR/Peter Horváth
Profesionálna deformácia ma v rozhovore zaviedla až k letným hrám 2012 a akoby mimochodom z nej vyliezlo, že súťažila v jachtingu. Tiež samá skromnosť, že či bola úspešná - že áno, lebo ich fínska trojposádka skončila tretia....

Ináč je v Soči na zimnej olympiáde pri Čiernom mori stále teplo. Už jedenásty deň bez drahej manželky a troch krásnych detičiek, a tak sa mi žiada viac detinskosti - slnko svieti, voda láka, postavme si snehuliaka.

Súvisiace články zo série OLYMPIJSKÝ DENNÍK


Olympijský denník: Kačica na Poľane, kôň na diaľnici do Soči
Olympijský denník: Kuzminovej som fandil spolu s Chárom
Olympijský denník: Jeden neotvorený kruh takmer zatienil veľkolepú šou
Olympijský denník: Najväčší športový sviatok odštartoval

Komentáre