Život

Keď sa Dáni učia od Slovákov: úspešný príbeh projektu GROWNi.sk

"Aj na Slovensku sa rodia inovácie, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Slovenská platforma GROWNi, ktorá prepája talentovaných ľudí a organizácie, je toho príkladom. "

TASR, 11. júna 2024 11:24
Projekt GROWNi si získava obdiv aj v zahraničí a mieri do Škandinávie. Foto: Paula Tomášiková

Príbeh GROWNi sa začal písať v roku 2020. Cieľom bolo vytvoriť online miesto pre rast jednotlivcov aj organizácií, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska. Platforma na svojom webe vybudovala skutočne komplexnú štruktúru - súčasťou sú pracovné ponuky a stáže, dobrovoľníctvo, mentoring, vzdelávanie aj sebapoznanie. GROWNi pomáha prepájať angažovaných, hodnotovo orientovaných ľudí s príležitosťami kariérneho a osobnostného rozvoja, ktoré zanechajú pozitívny dopad.

Iniciatíva vznikla ako projekt materskej organizácie LEAF v spolupráci s DASATO Academy.
Ide o slovenský, no i európsky unikát. Neexistuje obdobný projekt, ktorý by efektívne a nezištne prepájal a pomáhal tak širokému publiku.

Platforma dosahuje obdivuhodné výsledky


Počas svojho pôsobenia projekt aj napriek obmedzeným finančným a personálnym zdrojom dosiahol obdivuhodné výsledky. Komunita aktuálne ráta s vyše 12 000 registrovanými užívateľmi, viac než 900 organizáciami a 2000 príležitosťami na rast a rozvoj. Ak potrebujete poradiť, vyše 420 mentorov je pripravených s vami nezištne zdieľať svoje know-how a skúsenosti.
Počas 4 rokov existencie na platforme zaznamenali cez 25 000 žiadostí o prepojenie, pričom táto cifra každým rokom rastie.
Zaujímavosťou je, že približne 50% užívateľov má skúsenosť s prácou alebo štúdiom v zahraničí. Až 35% profilov je podľa prísnej metodiky hodnotených ako “výnimočných” a ďalších 60% patrí do kategórie veľmi dobrý.
GROWNi so svojimi partnermi pracuje na vytvorení dánskej verzie platform. Foto: Paula Tomášiková


V Európe ich vítajú s otvorenou náručou



Funkčnosť a komplexnosť celého projektu začal vzbudzovať záujem aj v zahraničí, kde podobný nástroj, ktorý by kultivoval a rozvíjal talenty, chýba. Ozvali sa záujemcovia zo Škandinávie, Holandska, či Nemecka. Vo väčšine prípadov je vzájomná spolupráca len v začiatkoch, no partnerstvo s dánskymi organizáciami KRAS a C-Cube už prináša prvé výsledky.

Dánska delegácia ešte v októbri 2023 prvýkrát navštívila Slovensko s cieľom oboznámiť sa s detailami projektu organizáciami LEAF a DASATO. Nadšenie bolo veľké a záujem seriózny - krátko po prvej návšteve vzniklo oficiálne partnerstvo medzi slovenskou a dánskymi organizáciami s názvom VIBE (Virtual Inspiration to Boost Youth Entrepreneurship). Novozvinknuté spoločenstvo následne požiadalo o grant Erasmus+, ktorý umožnil plány pretaviť v skutočnosť. Vďaka financovaniu zo zdrojov európskej únie sa mohla naplno rozbehnúť prvá fáza budovania dánskeho GROWNi. Dánska strana započala rozsiahly prieskum trhu a potrieb lokálnej komunity a slovenský na jeho základe vypracuje návrhu funkčného prototypu.
Tím GROWNi na pracovnej ceste v Dánsku.. Foto: Paula Tomášiková

Ako bude vyzerať dánske GROWNi?



Zahraničná platforma by sa mala v počiatočnej fáze venovať primárne mentoringu. Na vytvorenie tak komplexného nástroja sú potrebné nemalé zdroje a dánski partneri si preto zvolili element, ktorý najlepšie naplní potreby lokálnej komunity. Hlavným problémom krajiny je odliv zahrančných talentov, ktoré sa po doštudovaní nevedia začleniť na pracovný trh a odchádzajú do domovských krajín. Analýzy potrieb cieľových skupín dokazujú, že mentoring, v spojení s know-how a technickým zázemím slovenského GROWNi, by mohol existujúci problém efektívne adresovať a pomôcť študentom s integráciou do spoločnosti.

Finálová rovinka je ešte ďaleko, no prognóza vyzerá nadmieru pozitívne. Najbližšie kroky zahŕňaju niekoľko vzájomných návštev, žiadostí o ďalšie financovanie a najmä veľa úsilia. Ak všetko pôjde ako po masle, dánska verzia slovenského GROWNi by mohla uzrieť svetlo sveta už v roku 2025.

Komentáre