Život

Univerzita Karlova sprístupní pietne priestory, kde sa vlani strieľalo

"V oboch bývalých posluchárňach sú tiež veľké nádoby s vodou, do ktorých môžu ľudia vkladať plávajúce sviečky."

TASR, 23. mája 2024 13:28
Ľudia prinášajú kvety a zapaľujú sviečky pred Filozofickou fakultou Karlovej univerzity na pamiatku obetí masovej streľby v centre Prahy v piatok 22. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Filozofická fakulta Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe v piatok sprístupní pietne priestory na štvrtom poschodí, kde vlani v decembri strelec zabil 13 ľudí a ďalšia obeť neskôr zomrela v nemocnici. Verejnosť bude môcť na mieste zapáliť sviečku, nechať odkaz alebo inak prejaviť sústrasť. S odvolaním sa na správu servera Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Prístupné budú dve zrekonštruované miestnosti a chodba. Tá je lemovaná kameňmi, mušľami a sklenenými misami s vodou a plávajúcimi kvetmi. V oboch bývalých posluchárňach sú tiež veľké nádoby s vodou, do ktorých môžu ľudia vkladať plávajúce sviečky. K dispozícii sú aj malé fľaštičky, v ktorých si budú môcť túto vodu zobrať domov. Na stenách miestností visia nástenky a plátna, kde môžu ľudia nechať odkaz. V jednej z miestností sa nachádza aj klavír.

Pietne chvíle si podľa prodekana FF UK Martina Pehala môže každý zorganizovať podľa vlastných potrieb. "Prenášajte si stoličky, zapaľujte sviečky, polievajte kamene vodou. Ide o pozvanie sa v tom priestore správať dôstojne, citlivo a aby každý mohol nejakým spôsobom vyjadriť svoje emócie, ktoré k tomu má," vysvetlil Pehala. Dodal, že priestor je naplnený zvukovo, vizuálne aj čuchovo, čo emócie pomôže sprostredkovať.

Podľa pravidiel takzvaného Tichého miesta by si návštevníci nemali na mieste robiť záznamy na využitie v médiách a mali by pietu vykonávať v tichosti. Vlastné sviečky povolené nie sú, ľudia si však môžu priniesť spomienkové predmety a ukladať ich do poličiek knižnice v jednej z miestností.

Pietne priestory vznikli v spolupráci so spoločnosťou Ku koreňom, ktorá sa zaoberá prírodným pohrebníctvom.

Komentáre