Život

Myšlienka vzniku Medzinárodného dňa detí siaha do roku 1925

"Myšlienka vzniku Medzinárodného dňa detí (International Children's Day) siaha do roku 1925, keď sa v Ženeve konala Svetová konferencia pre blaho detí."

TASR, 1. júna 2024 8:15
Ilustračná snímka. Foto: TASR- Erika Ďurčová
Ženeva/Moskva/Bratislava 1. júna (TASR) - Približne v piatich desiatkach krajín patrí 1. jún deťom. Na Slovensku sa Medzinárodný deň detí (MDD) oslavuje od roku 1950.

Na MDD majú však svoj sviatok aj rodičia. Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii zo 17. septembra 2012 vyhlásilo totiž 1. jún za Svetový deň rodičov s tým, aby sa zdôraznila ich úloha na celom svete.

Myšlienka vzniku Medzinárodného dňa detí (International Children's Day) siaha do roku 1925, keď sa v Ženeve konala Svetová konferencia pre blaho detí. Delegáti z 54 štátov konštatovali, že "ľudstvo dlhuje dieťaťu to najlepšie, čo mu môže dať" a schválili Ženevskú deklaráciu práv dieťaťa, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími otázkami týkajúcimi sa detí.

Nie je úplne jasné, prečo bol za sviatok detí zvolený práve 1. jún. Podľa jednej z verzií v roku 1925 čínsky generálny konzul v americkom San Franciscu zhromaždil skupinu čínskych sirôt a pripravil pre ne sviatok Festival člnov - drakov. Akcia sa konala 1. júna. V ten istý deň a v tom istom roku rokovali v Ženeve aj odborníci na spomínanej Svetovej konferencii pre blaho detí.

Rozhodnutie o slávení MDD práve 1. júna prijali delegátky Medzinárodnej demokratickej federácie žien na osobitnom zasadnutí, ktoré sa konalo 4. novembra 1949 v Moskve. Podnetom na vyhlásenie sa stalo masové zabíjanie žien a detí v Lidiciach v roku 1942 a vo francúzskej obci Oradour-sur-Glane v roku 1944. Dátum stanovili na 1. jún ako spomienku na Festival dračích lodí v San Franciscu a ženevskú konferenciu.

V Spojených štátoch amerických sa Deň detí zvyčajne oslavuje v druhú júnovú nedeľu a jeho tradícia siaha až do roku 1856, kedy reverend Charles Leonard usporiadal špeciálnu bohoslužbu zameranú na deti. Turecko bolo prvým štátom na svete, ktorý oficiálne zaviedol Medzinárodný deň detí. Tento deň je v krajine polmesiaca zároveň štátnym sviatkom a od roku 1927 sa oslavuje vždy 23. apríla.

Sviatok detí sa spája aj s dátumom 20. november a nazýva sa Svetový deň detí (World Children’s Day). Dátum sa viaže k dvom udalostiam: Valné zhromaždenie OSN schválilo 20. novembra 1959 Deklaráciu práv dieťaťa a o 30 rokov neskôr (20. novembra 1989) prijalo Dohovor o právach dieťaťa. V tento deň, teda 20. novembra, oslavujú svoj sviatok deti napríklad vo Francúzsku, v Grécku, v Chorvátsku, v Taliansku, v Španielsku, na Cypre, vo Fínsku, vo Švédsku, v Írsku, v Kanade alebo v arabských krajinách.

Pri príležitosti MDD organizujú rôzne inštitúcie na Slovensku programy pre deti
- napríklad deň otvorených dverí, zábavné, kultúrne, športové a mnohé ďalšie podujatia spojené s hrami a zábavou.



Zdroj: https://www.compassion.com/world-days/international-childrens-day.htm https://www.un.org/en/observances/world-childrens-day





Komentáre