Život

K vianočnej výzdobe Bojnického zámku môžu prispieť i návštevníci

"Tradičné podujatie Vianoce na zámku potrvá do 6. januára 2021."

TASR/Webmagazin.sk, 10. decembra 2020 16:49
Tradičná vianočná výzdoba v historických komnatách Bojnického zámku. Foto: TASR Alexandra Moštková

Priestory Bojnického zámku sa zaplnili vôňou ihličia, leskom vianočných ozdôb a stromčekmi. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice opätovne pripravilo sviatočné prehliadky zámku, k atmosfére môžu prispieť i samotní návštevníci. Tradičné podujatie Vianoce na zámku potrvá do 6. januára 2021, informovala o tom v utorok kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková.

"Okrem bohato zdobených vianočných stromčekov vo vybraných miestnostiach zámku sa môžu návštevníci tešiť aj na veľký adventný veniec. Ten dotvára atmosféru prvého hradného nádvoria a každú nedeľu na ňom zámocké panstvo zasvecuje jednu sviečku," uviedla Gordíková.

Časť zámockej expozície aj tento rok podľa nej vyzdobili žiaci zo Spojenej školy internátnej v Prievidzi, ich umelecké diela budú mať hostia možnosť obdivovať v schodiskovej veži Stredného hradu.
Návštevníci si môžu prezrieť vyzdobené komnaty zámku a vypočuť si vianočné príbehy do 6. januára 2021. Na archívnej snímke vianočný stromček. Foto: TASR Alexandra Moštková

"K vianočnej výzdobe zámku môžu tento rok prispieť aj samotní návštevníci múzea. Stačí, ak so sebou na prehliadku prinesú ľubovoľnú ozdobu a zavesia ju na špeciálny vianočný stromček na empore zámockej kaplnky. Na oplátku dostanú od zamestnancov múzea drevenú vianočnú ozdobu s motívom Bojnického zámku," priblížila.

Pre pandémiu nového koronavírusu sú prehliadky bez lektorského výkladu a sprievodného slova. Návštevníci sa tak môžu po zámockej trase pohybovať individuálne a sami si určovať tempo prehliadky. "Nápomocní sú im počas putovania zámkom zamestnanci v dobových kostýmoch, ktorí radi zodpovedajú prípadné otázky a zaiste pridajú aj niečo navyše. Detskí návštevníci sa môžu tešiť aj na drobné potešenie vo forme sladkých vianočných balíčkov," dodala Gordíková.

Komentáre