Život

Highlighty týždňa: Nesprávna obálka spôsobila na Oscaroch zmätok

"Najlepším filmom sa na Oscaroch stala dráma Moonlight. Odštartoval slávny karneval v Riu de Janeiro. Solange Knowles vystúpi na Pohode. Odovzdali Zlaté maliny."

TASR/Webmagazin.sk, 27. februára 2017 10:00
Soška Oscara pre najlepší film nakoniec skončila v správnych rukách - u tvorcov Moonlightu. So soškou pózuje režisér snímky Barry Jenkins. Foto: TASR/AP
Najväčším prekvapením udeľovania 89. ročníka Oscarov v noci na pondelok bolo chybné oznámenie muzikálu La La Land ako víťaza v kategórii najlepší film. V sále divadla Dolby Theatre v Los Angeles prevládol šok a chaos, keď producentov muzikálu zastavili v ďakovnej reči a povedali im, že herec, producent a scenárista Warren Beatty vyhlásil nesprávneho víťaza. Ukázalo sa, že to nebola jeho chyba, dostal zlú obálku.

V kategórii Najlepší film potom oznámili ako víťaznú snímku drámu Moonlight režiséra Barryho Jenkinsa o dospievaní mladého afroamerického gaya v drogovej štvrti, ktorá si odniesla aj Oscara za najlepší adaptovaný scenár a Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe (Mahershala Ali). Muzikál La La Land premenil šesť zo 14 rekordných nominácií.

Pozrite si kompletný zoznam ocenených filmov.



Karneval v Riu


V Riu de Janeiro začal v piatok ďalší ročník slávneho karnevalu. Karneval patrí medzi najvýznamnejšie akcie zábavného priemyslu v Brazílii. Uskutočňuje sa každý rok pred 40-dňovým predveľkonočným pôstom a svojou veľkoleposťou priťahuje na seba pozornosť celého sveta. Najvýznamnejšou oficiálnou súčasťou karnevalu je štvordňová promenáda škôl samby na sambodróme, každá s tisícami členov súťažiacimi o čo najlepšie umiestnenie.

Karneval trvá päť dní a tento rok má byť o čosi chudobnejší kvôli ekonomickej kríze v Brazílii.



Solange na Pohode


Na Pohodu 2017 príde autorka najlepšieho albumu za rok 2016 a čerstvá držiteľka ceny Grammy Solange Knowles. Jej najnovší album A Seat at the Table kritici vychválili a speváčka tak definitívne vystúpila z tieňa svojej sestry Beyoncé.

Album sa stal jednotkou v americkej hitparáde Billboard 200 a šesť skladieb z neho sa dostalo do Hot R&B Songs Chart. Solange sa okamžite objavila v nomináciách na ocenenia NME Awards, Brit Awards či Grammy, pričom nomináciu na Grammy premenila na víťazstvo v kategórii Best R&B Performance za skladbu Cranes in the Sky. Aj príbeh titulnej skladby ukazuje, ako dlho pracovala na svojom najúspešnejšom albume. Pieseň napísala pred vyše ôsmimi rokmi, keď hľadala v Miami útočisko po rozchode s manželom.

Festival Pohoda sa uskutoční 6. až 8. júla 2017 na letisku v Trenčíne.



Najhoršie filmy


V predvečer Oscarov sa tradične konalo aj udeľovanie filmových anticien Zlatá malina. Najhoršou snímkou sa stal dokument o Hillary Clintonovej - Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party (Hillaryna Amerika: Tajné dejiny Demokratickej strany). Malinu získala aj predstaviteľka Clintonovej Rebekah Turnerová.

D'Souza, víťaz v kategórii Najhorší herec a Najhorší režisér za rovnakú snímku, získanie satirického ocenenia privítal ako "absolútne fantastické". "Moje publikum miluje fakt, že ma nenávidíte. Ďakujem," povedal prostredníctvom videoprenosu. Podľa zakladateľa Zlatých malín Johna Wilsona ide o vôbec prvý prípad, keď hlavnú cenu získal dokument.

V niekoľkých kategóriách vyhrali Zlatú malinu aj tvorcovia filmu Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti.

Trailer k najhoršiemu filmu podľa ocenení Zlatá malina.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Režisér kultovej Fontány pre Zuzanu prichádza s filmom Muzzikanti
Z. MAURÉRY: Majme vzdelaných ľudí, hlúpi sú ľahko manipulovateľní
VIDEO: Počas prvých scén pokračovania Perinbaby symbolicky snežilo
Tri matky, tri podozrivé. Známe herečky sa stretli v napínavom seriáli

Komentáre