Hudba a film

VIDEO: Počas prvých scén pokračovania Perinbaby symbolicky snežilo

"Dej druhej časti nadväzuje na tú prvú. Rozprávka sa skončila svadobným tancom Alžbetky a Jakuba pred starým mlynom."

TASR, 24. februára 2017 8:00
Na snímke vľavo režisér Juraj Jakubisko a jeho manželka Deana počas úvodného dňa nakrúcania druhej časti rozprávky Perinbaba. Foto: TASR/Oliver Ondráš
V historickom meste Kežmarok nakrúcali minulý týždeň prvé scény druhej časti filmovej rozprávky Perinbaba. Pôvodne sa malo začať už pred rokom, filmári si však na poriadnu zimu počkali. Hoci mal televízny štáb pripravené aj snežné delo, ktoré vyrába umelý sneh, symbolicky sa v Kežmarku počas natáčania aj rozsnežilo.

V rozprávke si zahrajú aj desiatky komparzistov spod Tatier. "Spomedzi asi tisícky už pred rokom prihlásených komparzistov sme si vybrali približne 47 dospelých a desať detí," uviedla riaditeľka produkčnej spoločnosti J&J Jakubisko Film Europe Production, s. r. o., Deana Jakubisková. Úvodné scény rozprávky nakrúcajú pred Bazilikou sv. Kríža, kde je rozložený predvianočný trh. Výrobcu kapcov, pernikárku, pomocného kováča a košikára hrajú originálni remeselníci. V rozprávke nebudú chýbať postavy žobráka, rehoľnej sestry, sudcu, drába, bohatých mešťanov, dedinčanov a ďalších. Roly čertíkov, anjelikov či troch kráľov obsadili deti. "Všetko som zdedil po otcovi, on ma toto remeslo naučil, rovnako mám od neho aj všetko náradie," povedal František Oravec, ktorý v rozprávke stvárni kováča.



Dej druhej časti nadväzuje na tú prvú. Rozprávka sa skončila svadobným tancom Alžbetky a Jakuba pred starým mlynom. "Dvojka sa začína v starom mlyne, kde Alžbetka dáva svojmu synovi Lukášovi na krk medailón a posiela ho do sveta. Pokračovanie rozprávky je o putovaní Lukáša svetom, o hľadaní šťastia a lásky," priblížil režisér Juraj Jakubisko. Hlavným predstaviteľom Lukáša je Lukáš Frlajs, ktorého si vybrali spomedzi zhruba stovky mladých hercov. "Je to pre mňa tá najväčšia výzva, akú som kedy mal, pretože je to veľká zodpovednosť. Ľudia majú očakávania. Tým, že je jednotka natočená a  dvojky sú vždy také, že zaostávajú. Pevne verím, že táto časť zaostávať nebude, pretože sa o to budeme všetci snažiť," povedal pre TASR Frlajs.

Herec Lukáš Frlajs stvárňuje v pokračovaní Perinbaby hlavnú postavu Lukáša. Foto: TASR/Oliver Ondráš


V rozprávke sa objavia aj známe postavy Perinbaby a Zubatej, postará sa o to moderná technológia. "Hlavné ženské úlohy budú hrať pôvodné herečky. Jednu z premien Zubatej si zahrá pani Ľudmila Swanová a Perinbabou bude opäť Giulietta Masina. Využijem modernú digitálnu technológiu a spravím zázrak pre diváka. Oživím postavy a ich predstaviteľky tak, ako si ich divák zamiloval v prvom príbehu. Tak sa dve nesmrteľné bytosti naozaj stanú nesmrteľnými," povedal režisér.



Kežmarok si manželia Jakubiskovci zvolili, pretože sa im historické mesto páči. "Boli sme tu dvakrát. Mesto je prenádherné a veľmi inšpiratívne," uviedla na margo výberu mesta Jakubisková, ktorá zároveň poznamenala, že je rada, že sa v Kežmarku uchovávajú aj tradície. Filmový štáb sa do Kežmarku vráti opäť v lete.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Tri matky, tri podozrivé. Známe herečky sa stretli v napínavom seriáli
Highlighty týždňa: Začali natáčať pokračovanie Perinbaby
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: T2 TRAINSPOTTING už aj na Slovensku
V kinách je Odysea, príbeh filmára a dobrodruha J. Cousteaua

Komentáre