Hudba a film

V kinách je Odysea, príbeh filmára a dobrodruha J. Cousteaua

"Príbeh hviezdne obsadeného filmu sa začína v roku 1946. Kapitán Jacques Cousteau si vďaka vynálezu akvalungu môže dovoliť vysnívanú vilu pri Stredozemnom mori."

TASR, 12. februára 2017 8:00
Oceán bol pre Jacquesa Cousteaua nekonečným zdrojom dobrodružstiev. Foto: TASR/AP
Do slovenských kín prišiel film Odysea - výpravná biografia známeho oceánológa, filmára a dobrodruha Jacquesa Cousteaua.

Príbeh hviezdne obsadeného filmu sa začína v roku 1946. Kapitán Jacques Cousteau (Lambert Wilson) si vďaka vynálezu akvalungu môže dovoliť vysnívanú vilu pri Stredozemnom mori, kde sa nasťahuje spolu s manželkou Simone (Audrey Tautou). Svojich synov Philippa (Pierre Niney) a Jeana-Michela (Benjamin Lavernhe) zasväcuje do tajov potápania a zázračného sveta ticha. Idylické rodinné súžitie naruší Jacquesova túžba po dobrodružstve a dobývaní nesmierneho priestoru pod vodnou hladinou. Je pre to ochotný obetovať všetko. Aj vzťah s citlivým Philippom. Roky potom spája oboch mužov láska k oceánom. Otec ich však túži dobývať a syn chrániť.



Režisérom snímky je Jérome Salle, ktorého tvorba je spojená najmä s mainstreamovou žánrovo kinematografiou. Debutoval úspešným romantickým thrillerom Hľadajte Anthonyho (2005), presadil sa dvojdielnou adaptáciou belgického akčného komiksu Largo Winch (2008, 2011) i detektívkou Zulu (2013), v ktorých pracoval s hviezdnou hereckou dvojicou Orlando Bloom a Forest Whitaker. Dlhodobo spolupracuje s hudobným skladateľom Alexandrom Desplatom. Odysea je jeho najväčším projektom, ktorý patril v roku 2016 medzi najočakávanejšie a komerčne najúspešnejšie snímky vo Francúzsku.

"Pre ľudí mojej generácie bol kapitán Cousteau takmer ako Ježiš, jeden z najslávnejších ľudí na svete," povedal režisér na margo svetoznámeho oceánológa. Film o ňom sa J. Salle rozhodol natočiť po tom, čo zistil, že jeho syn nevie o Cousteauovi vôbec nič. "Nikdy nepočul o jeho filmoch, o Calypso ani červených čiapkach posádky! Zdalo sa to neuveriteľné," doplnil režisér, ktorý si aj po rozhovore s inými uvedomil, že Cousteau u ľudí mladších ako dvadsať a možno aj tridsať rokov upadá do zabudnutia. "Tak som začal hľadať, čo sa o ňom napísalo - na internete, v knihách, opäť som si pozrel jeho dokumenty a ovládol ma pocit silnej nostalgie detstva."

Film Odysea je v kinách od 9. februára. "Taktiež je zaradený do programu Týždňa francúzskeho filmu Créme de la Créme, ktorý sa bude konať od 22. do 28. marca," TASR informovala Dagmar Krepopová zo spoločnosti Film Europe, ktorá snímku distribuuje do slovenských kín.

ODPORÚČAME TIEŽ:

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Päťdesiat odtieňov temnoty
Riaditeľ Lúčnice: Folklór vyvoláva srdečné reakcie po celom svete
Sošky OTO vznikajú v Suchej nad Parnou, tento rok budú ľahšie
Šalamún a Sibyla opäť ožívajú. Muzikál Sibyla mieri do Bratislavy

Komentáre