Zdravie

Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví

"Zima môže mať nepriaznivé účinky na zdravie človeka. Reakcia organizmu na chlad závisí od ochladenia tela. "

Webmagazin.sk/TASR, 27. decembra 2014 14:00
Zima. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Pracovníci Odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňujú, že teploty nižšie ako 15 stupňov Celzia môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie.

Odporúčajú preto priebežne sledovať predpovede počasia a prispôsobiť tomu vhodné oblečenie. V zime treba používať viac vrstiev oblečenia, vrchné oblečenie má byť odolné proti vetru, dažďu a snehu. Pozornosť sa má špeciálne venovať ochrane nôh, rúk a hlavy v podobe rukavíc, čiapky, ponožiek a zimných nepremokavých topánok. Odborníci pripomínajú, že starší ľudia potrebujú teplejšie oblečenie, keďže produkujú menej telesného tepla.

Odborníci tiež radia vyhýbať sa v zime príliš studeným nápojom. Rovnako to platí v prípade alkoholu a kofeínových nápojov, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a omrzlín. Na podchladenie môže upozorňovať napríklad ochladenie tela, svalový tras, bolesť až necitlivosť v rukách či nohách, či svetlé škvrny na tvári a na pokožke v rôznych časti tela sú znakom poškodenia vplyvom mrazu.

Pozor si treba dať aj na nehody a úrazy. "Ulice pokryté snehom a ľadom sú klzké, s vyšším nebezpečenstvom pádu a rizikom vzniku zlomenín. Zvýšte opatrnosť svojho pohybu a noste obuv s protišmykovou podrážkou. Nezabúdajte na zníženú viditeľnosť v zimnom období, ako aj na dlhšie tmavé obdobia dňa a noste reflexné prvky, keď sa pohybujete po ulici," radia pracovníci ÚVZ SR.

ODPORÚČAME AJ:
Najstarší prípad rakoviny je starý 4500 rokov
Budem mamou: Čo treba vyriešiť, ak chcete otehotnieť?
Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu
Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm

Komentáre