Zdravie

Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu

"Vianoce sú sviatky lásky a pokoja. Škoda, že im predchádza niekoľko týždňov stresu. Niektoré potraviny vám pomôžu sa ho zbaviť."

Zuzana Lobotková, 12. decembra 2014 8:00
Čučoriedky. Foto: TASR/AP


Veľa povinností v práci, plné nákupné centrá, úzkosť, problémy so spánkom. A kde je sľubovaná vianočná atmosféra? K tej sa dopracujete len ťažko. Môžete si ale pomôcť začlenením správnych potravín do jedálneho lístka. Sedem antistresových potravín priniesol portál foxnews.com.

Ovsená kaša


Uteší vás napríklad miska plná komplexných sacharidov. Teplé ovsené vločky môžu v tele zvýšiť hladinu serotonínu, teda hormónu šťastia. Vďaka nemu sa môžete uvoľniť a užívať si nadchádzajúce sviatky. Hrubé ovsené vločky majú vyšší obsah vlákniny a ich trávenie môže trvať dlhšie, no tým dlhšie budú pôsobiť na vašu náladu. Ak k nim pridáte aj bielkoviny, napríklad nasekané orechy, chia semienka alebo lyžicu kvalitného masla, o jedlo plné dobrej nálady máte postarané.

Čučoriedky


Čučoriedky sú jednoduchý a chutný spôsob, ako zostať v pokoji a v zdraví celé sviatky. Tieto bobule sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, čo je antioxidant, ktorý pomáha zmierniť stres. Štúdie ukazujú, že vitamín C môže zabrániť vplyvu stresových hormónov a zároveň posilňuje imunitný systém. Čučoriedky dokonca znižujú krvný tlak. Jedna šálka čučoriedok má 85 kalórií a takmer 25 percent požadovanej dennej dávky vitamínu C. Stačí ich umyť a pridať do svojich obľúbených jedál, ako sú už spomínané ovsené vločky, jogurt alebo aj šalát.

Obilniny


Zdravé obilniny, ako je quinoa, hnedá ryža, ovsené vločky, celozrnné cestoviny a chlieb, majú niekoľko výhod, ktoré pomáhajú znižovať stres. Sacharidy v nich poskytujú stály prísun serotonínu, ale sú bohaté na aj horčík, pričom práve nedostatok horčíka môže viesť k úzkosti. Ak budete obilniny brať len ako jednu z častí stravy, určite sa nemusíte obávať ani o svoju líniu. Najmä, ak stavíte na tie zdravšie celozrnné verzie.
Celozrnné pečivo Foto: TASR


Citrusové plody


Citrusové plody dávajú stresu riadny úder. Nielen, že sú bohaté na antioxidant vitamín C, ale sú tiež dobrým zdrojom glutatiónu. Glutatión chráni telo pred voľnými radikálmi, čím posilňuje imunitný systém a zvyšuje antioxidačnú ochranu. Keď ste v strese, váš imunitný systém je v ohrození, čo môže viesť k ešte väčšiemu stresu. Glutatión sa nachádza v čerstvom ovocí, zelenine a niektorých druhoch mäsa. Aby však zapôsobil, musíte si ho vychutnať v „surovom“ stave.

Tučné ryby


Tučné ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré bránia prudkému nárastu stresových hormónov a chránia tak telo pred ochoreniami srdca a pred depresiami. Losos, krevety, tuniak, tilapia, sumec či treska sú plné omega-3 mastných kyselín a vyznačujú sa nízkym obsahom ortuti. Pre stály prísun dobrých omega-3 si dajte za cieľ zjesť 225 až 340 gramov takýchto rýb týždenne.
Lososová roláda. Ilustračné foto. Foto: TASR


Tekvicové semienka


Tekvicové semienka sú bohaté na horčík a nedostatok horčíka môže vyvolať bolesti hlavy a únavu, či dokonca zhoršiť účinky stresu. Asi hrsť tekvicových semienok poskytuje 19 percent dennej odporúčanej dávky tohto minerálu. Ak ich budete jesť nelúpané, dodáte telu aj vlákninu. Ďalšie orechy a semená s vysokým obsahom horčíka sú mandle, slnečnicové semienka, pistácie, kešu oriešky, ľanové semienka, píniové oriešky a pekanové orechy.

Bylinné čaje


Nabudúce, keď pocítite stres, nedávajte si hneď kávu. Skúste radšej bylinkové čaje. Neobsahujú kofeín a prirodzene obsahujú upokojujúce látky. Harmanček, mäta, jačmenný čaj, mučenka a koreň valeriány lekárskej sú všetko bylinné čaje s preukázanými upokojujúcimi účinkami. Niektoré bylinky sú však dosť silné, tak sa radšej poraďte so svojím lekárom. Ako málo stačí k tomu, aby ste si užili vianočné sviatky bez stresu.

ODPORÚČAME AJ:
Vakcína na rakovinu na mieru
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm
Nepáči sa vám váš hlas? Môžete si ho dať preoperovať
Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší
Dajte si denne pohár medovej vody a budete zdraví

Komentáre