Zdravie

Vakcína na rakovinu na mieru

"Očkovanie proti rakovine je možné zatiaľ len pri niektorých typoch ochorenia, ale svitá nádej na zlepšenie situácie s vakcínami."

Zuzana Lobotková, 1. decembra 2014 12:00
Zásadný rozdiel medzi normálnymi a rakovinovými bunkami spočíva v zhubnom bujnení tých druhých – v tom, že sa nekontrolovane delia a sú nesmrteľné. Snímka z kamery, dlhodobo monitorujúcej bunkové delenia. Foto: TASR - Yamazaki Laboratory


Doktor Harpreet Singh mal na ESMO sympóziu o imuno-onkológii v Ženeve zaujímavú prednášku – práve o personalizovaných vakcínach. „Jednou z najväčších prekážok v imunoterapii rakoviny je objav vhodných rakovinových cieľov, ktoré by T-bunky rozpoznali,“ povedal Singh, ktorý testuje personalizované vakcíny na glioblastóm, čo je najbežnejšia a agresívna rakovina mozgu. Takéto vakcíny majú byť ideálne pre každého pacienta, keďže ich súčasťou budú osobné antigény.

Dve vakcíny len pre vás


U všetkých pacientov v štúdii sa vedci pokúsia identifikovať gény obsiahnuté v nádore, peptidy, ktoré odhalia T-bunky, špecifické mutácie a schopnosť imunity reagovať na určité antigény. Na základe týchto informácií vzniknú dve vakcíny, tzv. aktívne osobné očkovacie látky (APVAC), ktoré sa budú podávať po bežnej operácii na odstránenie nádoru.

Prvá vakcína bude pripravená zo 72 cieľov (peptidov), ktoré už výskumníci identifikovali ako relevantné pre liečbu glioblastómu. Pacienti budú mať koktail potrebných peptidov, na ktoré ich imunitný systém dokáže odpovedať. „Pacient môže mať v nádore napríklad 20 zo 72 odhalených génov. Ak zistíme, že imunitný systém pacienta môže zareagovať na päť z 20 cieľov, zmiešame päť peptidov a podáme ich pacientovi. Tento koktail sa zmení pre každého pacienta, pretože je prispôsobený ich biomarkerom,“ dodal.

Druhá vakcína je syntetizovaná na základe mutovaného peptidu, ktorý je v nádore. Singh vysvetlil: „Tento peptid nie je v zozname 72 cieľových peptidov, pretože sa vyskytuje len u jedného pacienta. Vakcína je tak vysoko personalizovaná.“ Takéto vakcíny majú oveľa lepšiu účinnosť, ako tie bez osobných antigénov.

Je to len začiatok


Predchádzajúci výskum ukázal, že aj nepersonalizované očkovacie látky vedú ku kontrole choroby a dlhšiemu prežitiu pacientov. Pacientom aplikovali látky s peptidmi, ktoré má veľa ľudí s diagnostikovanou rakovinou. Pomohli pacientom s renálnym karcinómom, rakovinou hrubého čreva a gliobastómom.

Niektoré peptidy však vedci odhalili len u jediného pacienta, čo vedcov viedlo k snahe personalizovať očkovacie látky, aby dosiahli liečbu presne ušitú na mieru. Doktor Singh verí, že personalizované vakcíny sú prísľubom pre všetky typy rakoviny.

„Prispôsobenie sa neobmedzuje iba na vakcíny, ale je všeobecnou zásadou, ktorá by mohla byť použitá v imunoterapii rakoviny ako takej. Začíname s vakcínami, ale premýšľali sme aj o tom, ako používať osobné antigénov v adoptívnej bunkovej terapii,“ vysvetlil doktor Singh. Pacientom s touto nepríjemnou diagnózou teda výskum dáva nádej. O výskume informoval sciencedaily.com.

ODPORÚČAME AJ:
Chrípka útočí: Nepodceňte umývanie rúk a vetranie
Rakovina prostaty: Vedci zisťujú, ako spomaliť rast nádorových buniek
Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresie
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť
Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli

Komentáre