Zdravie

Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm

"Ľudia majú rôzne divné chute. Predstavte si však ľudí, ktorí jedia nechty, zem alebo čistiace prostriedky namiesto sladkostí. "

Andrej Onufer, 3. decembra 2014 10:00
Ľudia s pica syndromom si pochutnajú na všeličom. Ilustračné foto. Foto: mirror.co.uk


Počuli ste už o Pica syndróme? Ak si myslíte, že je to závislosť na pizzi, ste na omyle. V skutočnosti ide o vážnu poruchu príjmu potravy. Pacienti trpiaci touto chorobou majú neodolateľnú chuť na nejedlé veci. Názov choroby je odvodený od latinského slova straka, o ktorej je známe, že zje všetko čo vidí.

Deti a tehotné ženy


Podľa portálu everydayhealth.com sa táto porucha často prejavuje u detí do 6 rokov. Tie s obľubou papajú napríklad omietku, vlasy, výkaly, piesok či ohorky cigariet. Ide tu však skôr o prirodzenú zvedavosť, spoznávanie vecí. Zvláštne chute najmä v prvom trimestri mávajú tehotné ženy. Okrem rôznych podivných potravinových kombinácií si pochutnávajú napríklad na čistiacich prostriedkoch alebo nechtoch. Kým u detí a tehotných žien ide zväčša o prechodný stav, ktorý časom pominie, u niektorých jedincov je Pica syndróm vážnou diagnózou.

Zje dve špongie týždenne


Devätnásťročná Rosie Skinner z Veľkej Británie trpí neodolateľnou chuťou na špongie. Špongiu si rozdelí na malé kúsočky a postupne ju napríklad počas prednášok zje. "Vždy som milovala vôňu vlhkej špongie. Túžim po pocite mať kúsok vlhkej špongie v ústach,“ povedala pre portál huffingtonpost.com. Jej závislosť začala v detstve, kedy špongiu ochutnala pri kúpaní. Keď jej bolo 13, lekári museli odstrániť veľkú guču špongií z jej žalúdka. Lekári jej odporučili ihneď s tým prestať, ale podľa Skinner je to dosť náročné. „Chuť na špongiu je príliš veľká. Nemôžem sa toho zbaviť úplne. Bojujem proti tomu tak, že špongiu len požujem a vypľujem,“ tvrdí Rosie.

Mňam vankúše


Adele Edwards z Floridy si už 21 rokov pochutnáva na vankúšoch. Konkrétne na pene, ktorá tvorí ich vnútro. "Akonáhle začnem, jednoducho nemôžem prestať. Ale teraz mi doktori povedali, že ak budem pokračovať ďalej, moja závislosť ma môže zabiť," povedala pre abcnews.go.com Adele.
Adele Edwards Foto: 1777.de

Tá každý týždeň „zje“ jeden vankúš a po obľúbenej pene siahne asi 15 krát denne. Podľa lekárov ide o kompulzívny zvyk, ktorý z nevysvetliteľných dôvodov vyvoláva u pacientov túžbu konzumovať nejedlé veci. Edwards povedala, že jej túžba po pene sa zhoršuje, keď je v strese. Páči sa jej vraj chuť a textúra peny v ústach.

Prečo ľudia jedia divné veci?


Okrem spomínaných „delikates“, jedli ľudia s Pica syndrómom výnimočne aj také bizarné veci ako je lepidlo, guma, krieda, gombíky, žiarovka, ihla alebo drôt. To už je dosť vážny problém, aby nebol liečený. Nevie sa presne, koľko ľudí trpí touto pozoruhodnou chorobou. Veľa jedincov sa totiž väčšinou hanbí ísť s takouto úchylkou k lekárovi. Dôvody, prečo ľudia siahajú po netradičných pochúťkach je viacero. Okrem rôznych psychických porúch je to aj pocit, že danému človeku chýba napríklad železo alebo zinok.

Čo je nebezpečné a aká je liečba?


Nepotravinové predmety, ktoré ľudia pri Pica syndróme konzumujú často obsahujú rôzne jedy, toxické chemikálie alebo baktérie. To môže mať za následok črevné problémy, vredy alebo poranenie sliznice čreva, hovorí pre portál everydayhealth.com Suzanne Lugerner, riaditeľka klinickej výživy Washington Hospital Center. Prvým krokom liečby je náhrada prípadných chýbajúcich živín alebo v horšom prípade vypumpovanie žalúdka či iná potrebná operácia. Ďalej sa postupuje mediakamentózne, napríklad liekmi, ktoré znižujú chuť do jedla. Veľmi podstatná je aj psychologická alebo psychiatrická liečba, ktorá pomôže pacientovi identifikovať, že má problém a primäť ho, aby svoje chúťky obmedzil, prípadne sa zameral na skutočné a najmä jedlé pochúťky.

ODPORÚČAME AJ:
Netradičné príbehy o víne: Labužníci si vychutnávajú aj trojpenisové
Hádže vaše dieťa všetko na zem? Zistili sme, prečo ho to baví
Trapasy na prvom rande: O tomto nikdy nehovorte
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť
Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli

Komentáre