Život

Netradičné príbehy o víne: Labužníci si vychutnávajú aj trojpenisové

"Ako ľahko môžete nachytať someliérov, z čoho sa vyrába trojpenisové víno alebo ako spoznať vek vína pomocou atómovej bomby? "

Andrej Onufer, 30. novembra 2014 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván


Benjamin Franklin kedysi vyhlásil, že víno je dôkazom, že Boh nás miluje a miluje nás vidieť šťastnými. Niet pochýb, víno je jedným z najobľúbenejších nápojov všetkých čias, objavuje sa v kresťanských obradoch, v pohanských rituáloch, v nóbl reštauráciách, ale aj na rodinných oslavách. Oddávna však víno okrem dobrej nálady prináša aj viaceré bizarné. Niekoľko z nich zmapoval portál listverse.com.

Francúzsky paradox


Už ste niekedy o ňom počuli? Podstata spočíva v tom, že napriek tomu, že Francúzi jedia veľa tučných jedál, nevyskytujú sa u nich takmer vôbec choroby srdca. Dlhú dobu sa vedci domnievali, že práve červené víno je kľúčom dobrého zdravia a dlhovekosti Francúzov. Jednu zo zložiek vína tvorí polyphenol s názvom resveratrol. Vedci tvrdili, že tento antioxidant chráni požívateľov vína pred chorobami srdca, rakovinou a pred rôznymi zápalovými ochoreniami. Je však možné, že tieto tvrdenia nie sú celkom pravdivé.

Začiatkom roku 2014, vedci z Johns Hopkins University School of Medicine publikovali štúdiu, ktorá naznačuje, že resveratrol nie je nič tak zvláštne. Vedci sledovali takmer 800 dedinčanov z dvoch talianskych miest. Všetci mali 65 rokov a viac, a všetci pili mierne množstvo červeného vína. U žiadneho respondenta nezaznamenali výnimočnú dlhovekosť. V skutočnosti, 268 z nich zomrelo, 174 trpelo ochorením srdca a 34 z nich dostalo rakovinu. Francúzsky paradox teda zrejme ďalej čaká na rozlúsknutie.

Prečo si ľudia štrngajú?


Štrnganie pohármi vína pri prípitku je jednou zo starobylých tradícií, ktorú vykonávame automaticky bez premýšľania. Na vznik tohto rituálu existuje niekoľko vysvetlení. Niektorí tvrdia, že pôvodne mal zvuk cinkajúcich pohárov odplašiť démonov. Inou zaujímavou teóriou je to, že to bol prejav určitej dôvery v období kedy bolo módou sypať do vína jed. Keď si však dvaja ľudia štrngli, vyliali si vzájomne do pohárov niekoľko kvapiek vína. Hosť sa tak uistil, že hostiteľ nemohol jeho víno otráviť, lebo by sám riskoval smrť.
Štrnganie pri prípitku je dlhoročnou tradíciou. Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Skutočný dôvod je však zrejme jednoduchší. Cinkanie pohárov v nás vytvára pocit spolupatričnosti. Kedysi sa pilo víno z jednej veľkej nádoby, čo však nebolo veľmi hygienické, keďže tam zvykli padnúť hosťom kúsky jedla. Dnes pocit toho, že patríme do skupiny a spolu zdieľame dobrý pocit vyjadrujeme štrnganím pohárov.

Ako oklamať skúsených someliérov?


Pozícia sommeliéra je všeobecne uznávaná. Vyžaduje si roky praxe, kultiváciu zmyslov, poznanie rôznych vinárskych oblastí a podobne. Avšak aj kritici vína sú len ľudia a môžu sa mýliť. V roku 2001, výskumníci z University of Bordeaux vykonali test na 54 enológoch (študentoch vinárstva). Výskumníci ponúkli študentom dva poháre vína, jeden s červeným a druhý s bielym vínom. Potom, čo sa študenti napili, začali opisovať chuť každého z vín, pričom opisovali rôzne druhy hrozna, z ktorých boli vyrobené, rôznu chuť či množstvo trieslovín. Fór bol v tom, že žiadne červené víno v skutočnosti nepili. Výskumník totiž zafarbil jednu z fliaš bieleho vína na červeno. Nakoniec sa na tom všetci dobre bavili.

Podobný test sa konal na California Institute of Technology. Vedci preliali lacné víno do drahých fliaš a drahé víno do lacných. Tento experiment dokázal respondentov tak zmiasť, že automaticky mali tendenciu hodnotiť víno v drahších fľašiach ako to lepšie a kvalitnejšie. Takéto psychologické triky využívajú aj mnohí predajcovia. Je dokázané, že ľudia sú ochotní zaplatiť o 2 doláre za fľašu viac, ak má víno taký názov, ktorý ide ťažko vysloviť, bez ohľadu na chuť.

Jeffersonovo víno a atómová bomba


Tento podivný príbeh začal v neskorých 80. rokoch, keď miliardár Bill Koch kúpil štyri fľaše vína za 500.000 dolárov. Fľaše pochádzali zo zbierky Hardy Rodenstocka, známe meno nemeckej hudobnej scény. Rodenstock vyhlásil, že fľaše z roku 1787 patrili americkému prezidentovi Thomasovi Jeffersonovi, ktorý bol známym znalcom vín. Problém nastal, keď sa novú Kochovu zbierku vín chystalo vystaviť bostonské múzeum výtvarných umení. Z Jeffersonových enologických poznámok vyplývalo, že takýto druh vína nikdy nevlastnil.

Znepokojený Koch najal bývalého agenta FBI Jima Elroya, ktorý dal dokopy tím zložený z odborníkov zo Scotland Yardu a MI5. Čakala ich neľahká úloha. Bez toho, aby museli otvoriť fľaše, museli dokázať skutočný vek vína. Pomohol im s tým francúzsky fyzik menom Philippe Hubert, ktorý dokáže určiť vek vína pomocou atómovej bomby. Znie to neuveriteľne, avšak trik je v tom, že zhodením atómovej bomby v roku 1945 sa z nej uvoľnil úplne nový rádioaktívny izotop s názvom cézium-137. Pred rokom 1945 tento prvok neexistoval, ale dnes je všade.
Nie každému sa podarí nájsť rozdiel medzi červeným a bielym vínom. Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš


Hubert teda podrobil fľaše gama žiareniu, ktoré odhalilo, že sa tam cézium-137 nenachádza, čiže víno sa do fliaš plnilo pred rokom 1945. Elroy však nakoniec našiel relevantný dôkaz. Iniciály Th.J na fľaši boli vyryté elektrickým stomatologickým nástrojom, ktorý sa začal používať niekoľko desaťročí po smrti Thomasa Jeffersona. Bill Koch spísal na Rodenstocka niekoľko žalôb. Nakoniec od neho vysúdil 12 miliónov dolárov.

Víno s tigrími kosťami


Vo svete vína je aj priestor na rôzne experimenty. Predajcovia sa snažia všemožne zaujať a vyrábajú pre zákazníkov niekedy až podivné elixíry. V roku 2012 napríklad ľudí ohurovalo meteoritové víno. Obsahoval kúsok meteoritu, ktorý na zem dopadol pred 6000 rokmi a dodával vraj vínu živšiu chuť. Medzi ďalšie bizarné produkty patrí napríklad kanadské víno z fermentovaných paradajok alebo čínske „trojpenisové víno.“ Jeho hlavnými zložkami sú genitálie psov, jeleňa a tuleňa. Nechutné? A čo tak vyskúšať kórejský ttongsul? Víno je vyrobené z ľudských výkalov.

Veľmi kontroverzné a nehumánne je víno, ktorého súčasťou sú tigrie kosti. Tento čínsky „vynález“ sa vyrába namáčaním tigrích kostí v sudoch s ryžovým vínom. Fľaša vína vás vyjde na viac ako 800 dolárov. Aj keď od roku 1993 je výroba takéhoto vína protiprávna, stále je veľmi populárne. Lieči vraj artritídu, zimnicu a poskytuje jeho spotrebiteľom silu dravca. Dôležitejšia je však otázka prestíže. Kto víno vlastní je považovaný za významnú osobnosť v rámci spoločenského rebríčka.

ODPORÚČAME AJ:
Hádže vaše dieťa všetko na zem? Zistili sme, prečo ho to baví
Sedem tipov, ako byť šťastný v období single
Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o orgazme, ale báli ste sa opýtať
Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresie
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť

Komentáre