Život

Sedem tipov, ako byť šťastný v období single

"Neľutujte sa! Aj čas strávený bez partnera môže byť pre vás prínosom."

Andrej Onufer, 20. novembra 2014 12:00
Na archívnej snímke z 13. februára 2011 modelka Heidi Klumová a jej vtedajší manžel Seal prichádzajú na 53. ročník odovzdávania prestížnych hudobných cien Grammy v Los Angeles. Foto: TASR/AP


Byť single v každom veku je náročné. Najmä vtedy, ak odvšadiaľ počúvate, ako je najdôležitejšie nájsť si lásku svojho života a mať pri sebe niekoho, koho milujete. Obdobie, kedy je človek sám však nie je nič neprirodzené. Deje sa tak po každom rozchode alebo rozvode. Veľa ľudí má vtedy pocit zlyhania a upadá do depresie alebo sa rýchlo snaží nájsť nejakú „náhradu.“ To však nie je správne. Portál yourtango.com ponúka sedem tipov, ako brať tento stav pozitívne a využiť toto obdobie na vlastnú sebarealizáciu a tvorivosť.

1. Uvoľnite sa


Status single nebude trvať večne. To najhoršie, čo môžete urobiť, je prepadnúť panike, že už si nikoho nenájdete a ostanete do konca života sama. Takýto stav zúfalstva vám len odoberá energiu a nevytvára dobré predpoklady pre nový vzťah. Nadýchnite sa a berte pozitívne, že ste dostali od života takúto špeciálnu príležitosť. Pozrite sa na to z tejto stránky – ak vám je nepríjemné tráviť čas sama zo sebou, myslíte si, že niekto bude túžiť byť s vami? Musíte sa preto naučiť komunikovať sama so sebou, počúvať sa a začať sa mať rada.

2. Dajte si šancu


Byť single a byť šťastný sa nestane cez noc. Najmä ak sa spamätávate z ťažkého rozchodu. Máte pocit, že ste neviditeľná, že vás už nikdy nebude nikto milovať, že prežívate a nežijete. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je vziať sa na prechádzku alebo vziať seba samú na rande a urobiť si radosť. Pre niektorých je veľmi ťažké uspokojiť svoje vlastné potreby najmä vtedy, ak doteraz žili pre toho druhého a robili všetko pre to, aby ho urobili šťastným. Ste človek, ktorý rád varí, ale len vtedy, keď má pre koho a ak ostanete sama, postačia vám sušienky? To treba zmeniť. Začnite denne variť sama pre seba, rozmaznávajte sa, doprajte si nové jedlá a chute. Zaslúžite si to.
Zahoďte sušienky, začnite si variť, možno objavíte skvelú záľubu. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


3. Začnite študovať


Je to ideálny čas začať chodiť do večernej školy, študovať on-line alebo úplne zmeniť svoju kariéru. Zistite čo vás baví a choďte si smelo za tým. Nikto vás nebude obmedzovať a brzdiť. Počúvajte svoj vnútorný hlas a necúvnite pri prvých ťažkostiach.

4. Zoznámte sa s novými ľuďmi


Nemusíte hneď úporne hľadať potenciálneho partnera, ale rozšírte okruh svojich priateľov a známych. Ak si dávate dlhšiu pauzu pre nový vzťah, práve v tomto období budete potrebovať ľudí, s ktorými si zájdete do kina, na nákupy, na večeru, s ktorými sa podelíte o to, čo práve prežívate. Priateľstvo je na celý život, prežije všetkých vašich partnerov. Možno sa budete zo začiatku ostýchať pri zoznamovaní s inými ľuďmi, to však treba prekonať. Šanca spoznať nových priateľov za to stojí.

5. Cvičenie


Skvelý spôsob, ako dostať zo seba negatívnu energiu, a zároveň urobiť niečo pre svoje telo. Často sa lepšie staráme o svoje autá, ako o naše telo. Obdobie single je ideálny čas dostať sa do formy a uvoľniť endorfíny, ktoré nás robia šťastnými. Spojením príjemného s užitočným je oprášiť nejaký tímový šport, ktorému ste sa kedysi venovali. Okrem toho, že si dobre zašportujete, spoznáte nových ľudí.
Cvičenie je výborným spôsobom ako dostať zo seba negatívnu energiu. A ešte aj spoznáte nových ľudí. Ilustračné foto. Foto: TASR - Jozef Ďurník


6. Objavte svoju kreativitu


Máte ju v sebe, to je fakt. Každý človek má schopnosť vytvárať niečo inšpiratívne. Možno ste dočasne zabudli, že kedysi ste maľovali alebo renovovali nábytok. Keď budete tráviť dostatok času osamote, objavíte aj svoje kreatívne ja. Tak chyťte do rúk ceruzky, hlinu, náradie, ihlice alebo kus dreva a realizujte sa. Dobrým spôsobom trávenia voľného času, kde zároveň spoznáte nových ľudí sú aj rôzne kurzy varenia, keramikárstva, tvorivého písania, a podobne.

7. Buďte vďační za to, čo máte


Každý večer, než pôjdete spať, zamyslite sa nad tým, za čo ste vo vašom živote vďačná. Každá drobná maličkosť vám môže pomôcť vytvoriť ducha vďačnosti. Môžete si za týmto účelom začať písať denník a zapisovať si drobné radosti, ako aj sústrediť sa krok za krokom na niečo väčšie. Toto je pravdepodobne najdôležitejšie ponaučenie zo všetkého. Nájsť šťastie a uspokojenie v tom, čo už vo vašom živote existuje.

Byť určité obdobie sám sa môže stať pozitívnou silou, ktorá vás dostane k väčšej kreativite a osobnému rozvoju. Naučíte sa milovať samú seba ako jedinečnú bytosť, ktorá nie je závislá na partnerovi alebo iných ľuďoch. Stanete sa vyrovnaným a sebavedomým človekom plným pozitívnej energie, čo je veľmi dobrá štartovacia pozícia pri neskoršom hľadaní nového partnera.

ODPORÚČAME AJ:
Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o orgazme, ale báli ste sa opýtať
Mrazivé cestovateľské historky: Mŕtvola pod matracom a krysa
Nepamätáte si obdobie, keď ste boli bábätkom? Vieme prečo
Desať čudných fóbií, o ktorých ste doteraz nepočuli
Červy dokážu odhaliť vašu politickú orientáciu

Komentáre