Život

Nepamätáte si obdobie, keď ste boli bábätkom? Vieme prečo

"Spomínate si na svoje prvé kroky? Ak ste začali chodiť ako dvojročný, je to možné. "

Andrej Onufer, 12. novembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Prakticky žiadny človek nemá spomienky z raného detstva. Nie je to preto, že takéto informácie neuchovávame. Je to spôsobené tým, že v tomto veku náš mozog nedokáže viazať informácie do komplexných nervových väzieb, ktoré nazývame spomienky.

Mamu si pamätám, výlet v ZOO už nie


Aj tie najmenšie deti si samozrejme pamätajú základné veci typu, že toto sú moji rodičia, kde mám svoje hračky alebo, že musia povedať prosím si, keď chcú získať od mamy sladkosť. Toto však nazývame sémantická pamäť. Malé deti ju využívajú najmä pri zvládaní jazyka a pri získavaní všeobecných zručností.

Slávny rakúsky lekár a psychiater, zakladateľ psychoanalýzy Sigmund Freud v tejto súvislosti zaviedol pojem detská amnézia. Domnieval sa, že ľudia potláčajú najskoršie spomienky vzhľadom na ich nevhodnú sexuálnu podstatu. Najnovšie výskumy však dokazujú niečo iné.

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer


Pamäť ako kytica kvetov


Až niekedy vo veku dvoch až štyroch rokov deti začínajú využívať aj epizodickú pamäť. Znamená to, že si aj po rokoch spomínajú na konkrétne udalosti alebo zážitky z detstva. Tieto spomienky sú uložené v rôznych častiach mozgovej kôry. Napríklad, pamäť zvuku je spracovaná v sluchovej časti kôry po stranách mozgu. Zatiaľ čo vizuálnu pamäť riadi zraková kôra vzadu. Oblasť mozgu zvaná hipokampus spája všetky tieto kúsky dohromady.

"Predstavte si vašu mozgovú kôru ako záhon kvetov rozprestierajúci sa po celej hornej časti hlavy," povedala pre portál livescience.com Patricia Bauer z Emory University v Atlante. "Hippocampus je zodpovedný za viazanie kvetov v kytici, čiže za zlúčenie všetkých častí dohromady," dodala. Pamäť je teda akoby kytica, nervové väzby medzi časťami mozgu.

Ilustračné foto Foto: TASR - Tomáš Halász


Spomienky môžu byť na príťaž


Prečo potom deti začínajú zaznamenávať epizódy zo svojho života až v spomínanom rozmedzí dvoch až štyroch rokov? Podľa profesorky psychológie Nory Newcombe z Temple University vo Philadelphii je to kvôli tomu, že práve v tomto veku začína hipokampus dozrievať a viazať fragmenty informácií dohromady.

Profesorka dodáva, že epizodická pamäť môže byť pre dieťa zbytočne zložitá v čase, keď sa len učí, ako svet funguje. "Myslím si, že hlavným cieľom prvých dvoch rokov je získavať predovšetkým sémantické znalosti a z tohto hľadiska by epizodická pamäť deti skôr rozptyľovala, " povedala Newcombe.

ODPORÚČAME AJ:
Štyri spôsoby ako osamelosť vplýva na zdravie
Šetrite si mozog: Nočná práca ho môže otupiť
Prevratný objav: Ako sa dá zlikvidovať rakovina pľúc?
Hviezdny úsmev s jablkom: Tieto potraviny vám pomôžu vybieliť zuby
Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D

Komentáre