Zdravie

Štyri spôsoby ako osamelosť vplýva na zdravie

"Osamelosť dokáže dať človeku zabrať. Nemá si ho kto vypočuť, nemá pri sebe oporu. Keď ste sám, môže sa stať, že priateľov budete hľadať aj na neočakávaných miestach. "

Zuzana Lobotková, 10. novembra 2014 12:00
Foto: TASR/AP


Osamelosť nevplýva len na náladu človeka. "Ľudia, ktorí sú osamelí, majú viac fyzických a psychických zdravotných problémov ako tí, ktorí sa cítia spojení s ostatnými," vysvetľuje Bruce Rabin, riaditeľ University of Pittsburgh Medical Center Healthy Lifestyle Program. Tu sú štyri spôsoby, ako osamelosť ovplyvňuje vaše zdravie.

Cítite sa na dne


Čím väčšia osamelosť, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa objavia príznaky depresie. "Keď ste osamelí, hormóny v mozgu spojené so stresom, ako je kortizol, sa aktivujú, čo môže viesť k depresii. V skutočnosti, pri miernej a stredne ťažkej depresii je sociálna interakcia ešte účinnejšia pri zmiernenie príznakov ako antidepresíva," spresnil doktor Rabin. Štúdia z Colorado State University zistila, že čím viac pozitívnej sociálnej interakcie ľudia s depresiou mali, tým viac sa zlepšil ich stav.

Zanedbávate sa


Výskumy ukazujú, že ak ste sami, budete jesť menej zdravú stravu. Slobodní a ovdovení muži a ženy vo veku 50 rokov a viac napríklad jedia denne menej zeleniny, než ich rovesníci žijúci v páre. "Ak sa chystáte variť pre iných ľudí, máte väčšiu šancu pripraviť zdravšie jedlo, ktoré obsahuje mäso, vlákninu aj zeleninu, než keď si chystáte jedlo len pre seba," vyjadril sa Rabin. Navyše sú osamelí ľudia menej aktívni.

Samota pôsobí na ľudí často depresívne. Foto: TASR/AP


Ste náchylnejší na ochorenia srdca


Ľudia stredného veku, ktorí žijú sami, majú o 24 percent vyššie riziko úmrtia na srdcové choroby. Výskumy opakovane ukázali, že osamelí ľudia majú vyššie riziko srdcových ochorení, a to z mnohých dôvodov. Vzhľadom k tomu, že nemajú sociálnu podporu, sú viac citliví na účinky stresu, čo zvyšuje pravdepodobnosť rozvoja srdcových ochorení. "Vieme, že zvýšené množstvo stresových hormónov zvyšuje hromadenie sa vplyvu cholesterolu na srdce. Po druhé, keď sú osamelí, sú menej fyzicky aktívni alebo sa nesprávne stravujú. A napokon, ak sa necítia dobre, s menšou pravdepodobnosťou sa niekomu zveria, a teda nejdú k doktorovi," vysvetlil problém doktor Rabin.

Máte slabší imunitný systém


Osamelosť môže obmedziť imunitný systém. Ľudia, ktorí boli osamelí, mali v tele viac proteínov súvisiacich so zápalmi ako reakciu na stres, než spoločensky aktívni ľudia. Zápaly sa spájajú s mnohými zdravotnými problémami, vrátane srdcových chorôb, cukrovky 2. typu, artritídy a Alzheimerovej choroby.

Stretnutie sa s veľkým množstvom ľudí však nemusí byť najlepší spôsob boja s osamelosťou. Je mať čo i len pár blízkych priateľov. Môžete tiež skúsiť robiť niečo dobré pre druhých ako dobrovoľník. Pri takýchto činnostiach môžete stretnúť "spriaznené duše", s ktorými si vypestujete nové priateľstvá, vďaka čomu nebudete tak náchylní na uvedené zdravotné problémy.

ODPORÚČAME AJ:
Neuveríte: Najčistejšou súčasťou verejných toaliet je záchodová doska
Chcete menej bolestivý pôrod? Stavte na vitamín D
Ebola útočí už milióny rokov, súvisí s vývinom ľudoopov
Diablova choroba paralyzuje svet
Stráca sa vám čuch? Možno ste v ohrození života

Komentáre