Zdravie

Neuveríte: Najčistejšou súčasťou verejných toaliet je záchodová doska

"Väčšina ľudí pokrčí nos pri predstave verejných záchodov. Kľučky plné baktérií a pochybne vyzerajúce záchodové misy a dosky. Ako sa dá baktériám na tomto mieste vyhnúť?"

Zuzana Lobotková, 29. októbra 2014 14:00
Väčšina ľudí sa radšej verejným toaletám vyhába. Foto: TASR - Pavel Neubauer


Odborníci sa pozreli na háklivé miesto, akým verejné toalety jednoznačne sú, aby odhalili najlepší spôsob, ako zabrániť styku s baktériami. Vzali stery z vnútorných stien toaliet a poslali ich do laboratória na analýzu.

Prekvapivo čisté a prekvapivo nebezpečné


Zistili, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia je kabínka najbližšie ku dverám najčistejšia. Dôvodom môže byť, že ľudia sa jej vyhýbajú predpokladajúc, že je najnavštevovanejšia. A prekvapivo zistili, že záchodové dosky sú vlastne najčistejšou súčasťou väčšiny verejných toaliet. Dôvodom je možno nesadanie si na dosku, alebo jej pokrytie toaletným papierom, aby zabránili jej ušpineniu.

Zásobníky na toaletný papier sú výrazne pokryté baktériami. Je tam až o 150 percent viac baktérií ako na záchodovej doske. Môže to byť preto, že ľudia s fekálnymi baktériami siahnu po papieri a často sa pri tom chytia samotného zásobníka. Takto sa dávkovač toaletného papiera stáva zdrojom ochorení, vrátane infekcií močových ciest, zápalu pľúc a infekcií maternice.

Čistota – pol života


Aj napriek tomuto by ste sa vraj nemali báť verejných toaliet. Po návšteve toalety môže byť na vašich rukách viac než 1000 baktérií na centimeter štvorcový. Umytie rúk zníži riziko ochorenia o 30 až 50 percent. Inak sa ich množstvo môže zdvojnásobiť každých dvadsať minút.
Keď budete dodržiavať hygienu, verejných toaliet sa nemusíte báť. Foto: TASR/AP


Tipy, ktoré vám pomôžu ubrániť svoje zdravie:
• Jednoznačne si treba dôkladne umyť ruky aj s mydlom, aby ste sa zbavili baktérií.
• Ak nie je voda na senzor, púšťajte a zastavujte ju pomocou papierovej utierky.
• Dvere otvárajte lakťom alebo papierovou utierkou, aby ste sa nedotkli kľučky, na ktorej je veľa baktérií.
• Vlhké ruky šíria tisíckrát viac baktérií než suché ruky. Zakaždým si ich utrite do papierovej utierky.
• Kontaminované ruky prenášajú vírusy na mnoho rôznych povrchov alebo objektov, pričom baktérie na nich prežívajú až tri hodiny.
• Predmety v kabelke môžu obsahovať viac povrchových baktérií, ako priemerná záchodová doska, rovnako aj ušká kabelky. Nezabúdajte teda používať antibakteriálny roztok na ruky.


ODPORÚČAME AJ:
Prijímate viac kolórií, ako si myslíte. Zmeňte to!
Nedajte sa odradiť pachuťou grófky medzi sladidlami
Stráca sa vám čuch? Možno ste v ohrození života
Skúsenosť so smrťou: Lekári o nej zistili viac

Komentáre