Zdravie

Ebola útočí už milióny rokov, súvisí s vývinom ľudoopov

"Ebola je oveľa staršia, než sa predpokladalo. Na Zemi "úraduje" už niekoľko miliónov rokov. "

Zuzana Lobotková, 31. októbra 2014 9:00
Na snímke vírusy ebola infikujúce bunku. Foto: TASR - Centers for Disease Control and Prevention


Ebola je v súčasnosti veľkým strašiakom a hrozbou. Nie je to však len choroba dnešných dní. Ebola a ďalšia smrteľná choroba marburg patria medzi filovírusy. Tie sa podľa najnovších zistení vyskytovali už v miocénnej epoche. Pôvodne si vedci mysleli, že ebola vznikla pred 10 000 rokmi, súčasne s nástupom poľnohospodárstva. Súvisí však s vývinom ľudoopov. "Tieto vírusy sa dotýkali cicavcov už dlhú dobu, niekoľko miliónov rokov," uviedol profesor biologických vied Derek Taylor.

Milióny rokov dozadu


Predka eboly vedci odhadujú na 16 až 23 miliónov rokov starý vírus. Taylor a spoluautor štúdie Jeremy Brünn, skúmali vírusové "fosílne gény" - kúsky genetického materiálu, ktoré zvieratá a iné organizmy získavajú z vírusov počas infikovania sa.

Jeden z fosílnych génov sa objavil na rovnakom mieste v genóme štyroch rôznych druhov hlodavcov – dva škrečky a dva hraboše. To znamená, že genetický materiál získali predtým, než sa tieto hlodavce vyvinuli do rôznych druhov, a teda pred 16 až 23 miliónmi rokov.
Na snímke klasická snímka vírusu ebola. Foto: TASR - Centers for Disease Control and Prevention

Pomôže to pri prevencii?


Prvý raz ebola prepukla u človeka v roku 1976 a vedci stále vedia len málo o histórii vírusu. Pochopenie vzniku a vývoja vírusu by mohlo pomôcť v prevencii choroby. Profesor Taylor poznamenáva, že v prípade, že sa výskumní pracovníci snažia vytvoriť vakcínu účinnú proti obom vírusom, ebole aj marburgu, bude užitočné dôkladne preskúmať ich dávneho predka, a tiež to, ako sa časom tieto vírusy zmenili.

Nové zistenia o filovírusoch môžu poskytnúť lepší pohľad na to, ktoré hostiteľské druhy by mohli slúžiť ako "rezervoáre", ktoré kotvia neobjavené patogény spojených s ebolou a marburgom. "Na začiatku výskumu sa vedci pozerali na všetko – cicavce, hmyz a iné organizmy. Čím viac toho vieme o interakcii eboly a hostiteľa, tým skôr zistíme, akí hráči sú vlastne v systéme," dodal profesor Taylor.

ODPORÚČAME AJ:
Diablova choroba paralyzuje svet
Neuveríte: Najčistejšou súčasťou verejných toaliet je záchodová doska
Nedajte sa odradiť pachuťou grófky medzi sladidlami
Stráca sa vám čuch? Možno ste v ohrození života
Skúsenosť so smrťou: Lekári o nej zistili viac

Komentáre