Zdravie

Dajte si denne pohár medovej vody a budete zdraví

"Mnoho ľudí po mede siaha, len keď sú chorí a očakávajú zázraky. Sladká pochúťka z prírody by však mala byť každodennou súčasťou vášho jedálnička, alebo pitného režimu."

Zuzana Lobotková, 5. decembra 2014 8:00
Stáčanie medu. Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo


Existuje mnoho výhod medu. Je dobrý pre vašu pleť alebo na trávenie. Tak prečo si ho nepridať do vody? Voda je pre organizmus nesmierne dôležitá a v kombinácii s medom dokáže hotové zázraky.

Ach, to trávenie


Jedným z najdôležitejších benefitov medu vody je fakt, že vám môže pomôcť schudnúť. Aj keď je med sladký, cukor v ňom je prirodzený a predstavuje zdravý zdroj kalórií. Dokáže zamedziť chutiam na iné sladké nápoje, ktoré často obsahujú nezdravé umelé sladidlá. Stačí vypiť pohár medovej vody každé ráno a sledovať, ako sa vám roztápa tuk.

Pravidelné pitie medovej vody navyše prospieva vášmu tráveniu. Ak bude pohár takéhoto nápoja prvá vec, ktorú do žalúdka dostanete, naštartuje metabolizmus, zmierni kyselinu v žalúdku a zvýši produkciu črevného hlienu. Hydratované hrubé črevo znamená dobré trávenie bez nepríjemných zápch. Ak do vody navyše pridáte aj citrón, z medovej vody sa stane skvelý detoxikačný pomocník.
Kvapka medu steká zo včely. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pohár medovej vody v dopoludňajších hodinách vás "nakopne" energiou. Bonusom je potom aj zlepšená nálada. Za náladu nesie zodpovednosť aj dostatočný pitný režim. Už nejedna štúdia dokázala, že aj mierna dehydratácia spôsobuje únavu a letargiu. Namiesto popoludňajšej kávy teda vyskúšajte medovú vodu a tešte sa na dobrú náladu a dostatok energie.

Zdravie z prírody


Teplá voda s medom pomáha utíšiť bolesť hrdla a zmierniť škaredý kašeľ. Med hrdlo zvnútra obalí a voda podráždenie upokojí. Tak môžete dať zbohom škaredému kašľu. Taký jednoduchý nápoj, a predsa výrazne pôsobí na imunitný systém. Okrem antibakteriálnych vlastností je medová voda plná enzýmov, vitamínov a minerálnych látok. Špeciálny prípad je manukový med, ktorý dokonca zvyšuje odolnosť organizmu voči baktériám.

Vedeli ste, že voda s medom môže dokonca zmierniť vaše alergie? Kvalitný med dodá telu dostatok peľových čiastočiek, čo zníži náchylnosť k alergiám práve na peľ. Voda vás hydratuje, med uzdravuje, tak prečo si nedať pohár tohto nápoja hneď teraz?

ODPORÚČAME AJ:
Nepáči sa vám váš hlas? Môžete si ho dať preoperovať
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm
Vakcína na rakovinu na mieru
Chrípka útočí: Nepodceňte umývanie rúk a vetranie
Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresiev

Komentáre