Zdravie

Nepáči sa vám váš hlas? Môžete si ho dať preoperovať

"Mať mužne vysoký alebo žensky nežný hlas. Nemusíte to nechávať na prírodu. V Číne je v posledných rokoch takýto zákrok čoraz populárnejší. "

Zuzana Lobotková, 3. decembra 2014 14:00
Na archívnej snímke z 19. júla 2003 taliansky tenorista Salvatore Licitra vystupuje počas koncertu v New Yorku. Foto: TASR/AP


V Číne narastá počet ľudí, ktorí podstupujú radikálnu operáciu, aby ich hlas znel hlbšie, alebo naopak vyššie. Dali by ste sa na to aj vy? Doteraz tento zákrok podstupovali najmä ľudia pri zmene pohlavia alebo s defektom hlasu v dôsledku zranenia, či od narodenia. Informoval o tom dailymail.co.uk.

Koniec výsmechu


Aj napriek nebezpečenstvu, že operácia môže spôsobiť stratu hlasu alebo zápal pľúc, takýto záujem skôr poukazuje na neustály tlak rodových stereotypov, ktoré v Číne panujú. Operáciu podstúpil aj Lu Xiang, 23 rokov, ktorému sa posmievali kvôli dievčensky vysokému hlasu. „Spolužiaci a kolegovia si zo mňa robili srandu, volali ma slaboch. Dokonca som si nemohol nájsť priateľku. Ženy sa ku mne správali ako ku kamarátke, a to kvôli hlasu,“ povedal Lu pre Global Times.

Rozhodol sa teda podstúpiť potenciálne riziká, aby získal hlbší hlas. Jednalo sa o odrezanie segmentu chrupavky z jeho hrtanu a vstrekovanie botoxu do hlasiviek. Botox spôsobí, že hlasivky budú kratšie, a teda sa hlas dostane do nižšej polohy.

Zbytočné alebo kultúrne podmienené?


Doktor Alasdair Mace, ktorý takéto operácie vykonáva, povedal: „Stúpanie hlasu je určené podľa dĺžky, hrúbky a napätia na hlasivkách. Natiahnuté hlasivky sú tenšie, a teda hlas je vyšší. Hrubšie hlasivky zas znamenajú hlbší hlas.“ Účinok botoxovej injekcie je však len dočasný. Rizikom je aj strata hlasu. Hlasivky mali pôvodne chrániť pľúca od prístupu škodlivín. Pri zásahu do nich je tu teda aj šanca rozvoja infekcií dýchacích ciest. Botox paralyzuje svaly, čo funguje po dobu troch až šiestich mesiacov.

Existujú aj iné postupy. Jednou z možností je umiestniť titánové pliešky medzi svaly hrdla, čo hlasový akord natiahne, hlas je teda vyšší. Pre mnohých je to zbytočný zásah do organizmu, no čínska kultúra je stále hlboko stereotypná. Väčšina operácií je teda práve kvôli genderovému nátlaku zo spoločnosti. Je teda menej náročné podstúpiť nebezpečnú a bolestivú operáciu.

ODPORÚČAME AJ:
Vakcína na rakovinu na mieru
Chrípka útočí: Nepodceňte umývanie rúk a vetranie
Rakovina prostaty: Vedci zisťujú, ako spomaliť rast nádorových buniek
Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresie
Objavte fontánu mladosti. Vedci zistili ako

Komentáre