Zdravie

Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší

"Vianoce sa blížia a pyžamo je už tradičný darček. Nočný odev však môže prekážať zdravému spánku. Poznáte benefity nočnej nahoty?"

Zuzana Lobotková, 8. decembra 2014 12:00
Dieťa odpočíva na nafukovacej žltej kačke. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Marilyn Monroe vraj nosila do postele len dobrý parfém, a očividne vedela, čo robí. Odhoďte pyžamo aj vy! Zlepší sa kvalita vášho spánku, dokonca môžete spáliť aj nejaké tie kalórie. Odborníci na spánok sa zhodujú, že je dôležité zachovať si v noci chladnú hlavu, rovnako ako telo, ktorého teplota pri zaspávaní mierne klesne.

Príčina nepokojného spánku


Mozog po zaspatí odošle cievam správu, aby sa otvorili a uvoľnili teplo. „Ak niečo bráni poklesu teploty, mozog sa prebudí, aby zistil, čo sa deje. To môže priniesť problémy so spánkom. Pre telo je bez pyžama jednoduchšie vychladnúť a udržať si nižšiu teplotu,“ vysvetlil pre dailymail.co.uk doktor Chris Idzikowski.

To však znamená aj menej prikrývania sa. Teplo naruší spánok, takže ho budete mať menej a často sa nedostanete ani k tej najhlbšej fáze, ktorú telo potrebuje na regeneráciu. Táto fáza je navyše dôležitá pre ustálenie pamäte a produkciu rastového hormónu, ktorý je dôležitý pre opravu a rast buniek.

Prílišné teplo nie je teda dobré, ale ruky a nohy by ste mali mať teplé. V končatinách prúdi krv blízko pokožky, takže cez ne strácate teplo veľmi rýchlo. Ak je vám na ne zima, uzavrú sa vám cievy práve v snahe udržať si teplo. Aj preto ľudia s Raynaudovým syndrómom, ochorenie charakteristické extrémne studenými rukami a nohami, prináša nespavosť. Problémy so studenými nohami a rukami majú častejšie starší ľudia, ale aj ženy v určitých fázach menštruačného cyklu.

Ako veľmi sa treba zohriať?


Na tieto fakty prišli vedci pri výskume, kde dobrovoľníci nosili termobielizeň, ktorá regulovala teplotu pokožky bez zmeny vnútornej teploty. Ak sa teplota pokožky zvýšila len o 0,4 ° C, bola nižšia pravdepodobnosť, že sa účastníci v noci prebudili. U starších účastníkov však takéto zahriatie prehĺbilo spánok a o polovicu znížilo riziko budenia sa.

Aby ste ľahko zaspali, musí vám byť dosť teplo, aby sa vám roztiahli cievy, ale nie tak, že by sa vaše telo nedokázalo schladiť. Doktor Idzikowski navyše radí zabudnúť na ponožky počas spánku, pretože neumožnia požadované schladenie. Namiesto nich vyskúšajte termofor, ktorý pokožku nijak neobmedzuje.

Vedcov navyše stále viac zaujíma hnedé tukové tkanivo, ktoré môže chrániť proti priberanie na váhe. Ten má totiž na starosti spálenie prebytočných kalórií na výrobu tepla. A spánok v chladnej miestnosti by mohol tento tuk aktivovať. Vedci skúmali spánok mladých mužov pri teplote 24 ° C, 19 ° C, opäť 24 ° C a na záver až 27 ° C. Nemenil sa im príjem kalórií ani ich výdaj. Po mesiaci spánku pri 19° C došlo k zdvojnásobeniu hnedého tukového tkaniva. To znie dobre, čo poviete?

Ak bez pyžama nevydržíte


Ak si spánok bez pyžama neviete predstaviť, vyberte si pyžamo vyrobené z brúsenej bavlny. Drsnejší povrch poskytuje lepší pocit tepla, prírodné vlákna, ako je vlna, bavlna alebo hodváb zase dobre absorbujú vlhkosť, vďaka čomu sa budete v posteli cítiť naozaj dobre. Zakryte si trup, ruky a nohy. Miesto ťažkého paplóna si radšej vyberte prikrývku, ktorú môžete po vrstvách odhodiť.
Spálňa. Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nezabúdajte na pozitíva spánku v chladnejšej izbe. Počas dňa potom spálite viac kalórií a zlepší sa vaša citlivosť na inzulín. Vedci dokonca tvrdia, že sa zníži riziko vzniku cukrovky. Autor štúdie Francesco S. Celi povedal: „Hnedý tuk môže produkovať 300-krát viac tepla, než akýkoľvek iný orgán, čo znamená, že budete mať aj viac energie. Aby ste ho aktivovali, zmiernite si v spálni kúrenie.“

Neprežeňte to však – v spálni sa stále musíte cítiť príjemne. Pozitívom odhodenia pyžama je pri spánku s partnerom aj vyššia produkcia oxytocínu, hormónu šťastia. Kontakt pokožky na pokožku aktivuje senzory v pokožke, odošle signál do mozgu, ktorý uvoľní tento hormón. Oxytocín má ochranný vplyv na srdce, pretože znižuje krvný tlak, čo posilní aj imunitný systém a zmierni úzkosť. Spánok bez pyžama má teda samé výhody. Vyskúšate ho?

ODPORÚČAME AJ:
Dajte si denne pohár medovej vody a budete zdraví
Nepáči sa vám váš hlas? Môžete si ho dať preoperovať
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm
Vakcína na rakovinu na mieru
Pozor na sladké: Fruktóza spôsobuje nebezpečné ochorenia aj depresie

Komentáre