Zdravie

Najstarší prípad rakoviny je starý 4500 rokov

"Rakovina je choroba v súčasnosti zodpovedná až za štvrtinu úmrtí v západnom svete. Ale rozhodne nejde o modernú chorobu. "

Zuzana Lobotková, 15. decembra 2014 12:00
Pozostatky staré 4500 rokov nesú znaky rakoviny. Foto: University of Saskatchewan


Archeológovia objavili 4500 rokov staré pozostatky, ktoré nesú znaky rakoviny. Objav zo Sibíri naznačuje, že šlo o obeť rakoviny pľúc alebo prostaty, príznaky ochorenia však našli aj na kostiach. „Predstavuje to jeden z prvých prípadov rakoviny u ľudí na celom svete,“ povedala pre Dailymail Angela Lieversová, bioarchaeologička na University of Saskatchewan v Kanade.

Presná diagnóza


Vedci už objavili aj kostry staré 5000 až 6000 rokov, tu sa však nepotvrdili rakovinové ochorenia. Novoobjavené pozostatky odhalili, že tento človek mal nádory vo veľkej časti tela – od ramien po vrchnú časť nôh. Keď zomieral, trpel silnými bolesťami a únavou, dokonca zažíval paniku pri ťažkostiach s dýchaním.
Mapa nálezu pozostatkov. Foto: University of Saskatchewan

Vedci vykonali na pozostatkoch testy, akoby zomrel len nedávno, a vylúčili možnosť skonania na tuberkulózu alebo hubové choroby. Vinníkom bol s najväčšou pravdepodobnosťou metastatický karcinóm. „Je jasné, že choroba bola v značne pokročilom štádiu. Jeho vek, pohlavie a lézie na kostiach upozorňujú aj na rakovinu pľúc, prípadne rakovinu prostaty,“ dodala detaily Lieversová.

Odkedy je tu vlastne rakovina?


Staroveké kostry nesúce znaky rakoviny sú zriedkavé, čo vedie niektorých ľudí k presvedčeniu, že choroba je len nedávny jav spôsobený moderným životným štýlom. Ľudia sa na Sibíri v dobe bronzovej stravovali zdravo – najmä rybami, divinou a sezónnymi plodinami. Tento nález však dokazuje, že rakovina nie je len ochorením posledných desaťročí.

Doktorka Lieversová má podozrenie, že rakovina je bežnejšia kvôli dlhšiemu životu, než bol možný v dávnych dobách. „Ako sme sa zoznámili s tým, ako metastatický karcinóm vyzerá v skelete, počet prípadov zistených bioarchaeologickým výskumom sa pravdepodobne zvýši,“ dodala Lieversová. Tento objav je pre vedcov dôležitý, keďže rakovina dokázateľne nie je moderné ochorenie, ale si ju nesieme v genetickej výbave už tisíce rokov.

ODPORÚČAME AJ:
Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu
Instantné prsia: Vyskúšajte si ich na 24-hodín
Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší
Dajte si denne pohár medovej vody a budete zdraví
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm

Komentáre