Zdravie

Priveľa opaľovania znižuje hladinu vitamínu D v tele

"Slnečné žiarenie dodáva telu vitamín D. Všetkého veľa škodí, a to platí aj pre slnenie sa."

Zuzana Lobotková, 15. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Odborníci nám neustále radia chodiť na slnko, aby sme v tele zvýšili hladinu vitamínu D. Avšak, teraz odhalili, že pridlhé opaľovanie môže v tele znížiť hladinu tejto živiny. Pigment, ktorý sa uvoľňuje, keď sme opálení a mení našu kožu na hnedú, môže blokovať produkciu živín v koži.

Aký ste typ?


Vitamín D je nevyhnutný pre zdravé kosti a jeho nedostatok môže viesť k zmäknutiu a oslabeniu kostí, čo môže mať za následok až ich deformácie. Zriedkavé nie sú ani bolesti a citlivosť. Aj keď dokážeme získať trochu vitamínu D z niektorých potravín, vrátane olejnatých rýb, mäsa a vajec, naše telo vytvára väčšinu z priameho slnečného svetla na našej koži.

Nedostatok vitamínu D môže zvýšiť riziko vzniku ochorenia srdca, čreva a rakoviny prsníka, sklerózy multiplex a cukrovky. Výskumníci z University of Pernambuco Medical School chceli teda vedieť, či ľudia s opálenou pokožkou mali menšie riziko nedostatku tohto vitamínu. V rámci štúdie skúmali takmer 1000 ľudí medzi 13 a 82 rokov. Všetci boli vystavení slnku každý deň, ale nepoužívali opaľovací krém.

Všetko s mierou


Výskumníci používali Fitzpatrickovu mierku kožných fototypov, ktorú dermatológovia používajú pre ohodnotenie typu pleti človeka. Pri použití tohto meradla sa posudzuje, ako rôzne typy pleti reagujú na UV svetlo v slnečnom svetle. Vyššie skóre na stupnici indikuje, že človek má tmavší tón pleti a je väčšia pravdepodobnosť, že sa na slnku opáli a nie spáli.

Tím tiež vypočítal „slnečný index“ pre každú osobu - vynásobením počtu hodín, ktoré strávili na slnku každý týždeň a plochy kože, ktorú slnku vystavovali. Následne porovnali slnečný index skóre a typ pleti s tým, ako veľa vitamínu D mali v krvi.

Celkovo 72 percent ľudí trpelo nedostatkom vitamínu D. Šlo zväčša o starších ľudí, ktorí trávili na slnku menej času. Prekvapivo sa však našlo veľa ľudí s veľmi vysokým denným pobytom na slnku a podpriemernými hladinami vitamínu D. Vedúci autor štúdie doktor Francisco Bandeira povedal, že výsledky naznačujú, že opaľovanie zastaví rast hladiny vitamínu D v krvi.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Sú fitness centrá plné baktérií? Zistili sme ako to je
Učenie nových vecí vytláča z hlavy tie staré. Prečo je to tak?
Päť chýb, ktoré robíte pri čistení uší
Sú tetovania ochranou proti chrípke?
Vyčerpané telo naštartujú prechádzky či turistika a zeleninové šťavy

Komentáre