Zdravie

Nadmerné potenie a cukrovka: Pomôže obmedzenie týchto jedál

"Horúce dni prinášajú pre ľudí s cukrovkou rôzne problémy a jedným z nich je nadmerné potenie. Počas leta je dôležité dodržiavať pitný režim, obliekať si ľahké a prírodné materiály či dodržiavať dôslednú hygienu. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 14. augusta 2024 8:00, aktualizované 14. augusta 9:51
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com/isens usa
Farmaceutka Katarína Birošíková z lekárne Dr. Max v Starom Smokovci prináša rady, vďaka ktorým si budete môcť užiť naplno zvyšok leta bez nadmerného potenia.

K poteniu tela dochádza najmä z dôvodu regulácie teploty tela (horúce počasie, fyzická aktivita), vylučovaniu nepotrebných látok alebo ako reakcia na emocionálny stres. Pacienti s diabetom 1. typu veľmi často pociťujú, že sa nadmerne potia v hornej časti tela (hlava, krk, trup). K zvýšeniu potenia dochádza najmä po konzumácii jedla. Najčastejšími príčinami „nezvyčajného“ potenia u ľudí s cukrovkou sú hypoglykémia, diabetická neuropatia a lieky. „Pacienti užívajúci inzulín, tablety s obsahom glimepridu alebo gliklazidu môžu pociťovať tzv. nočné potenie najmä v oblasti krku,“ tvrdí farmaceutka z Dr. Max. Neobvyklé potenie môže spôsobovať aj nerovnováha pohlavných hormónov, ochorenia štítnej žľazy, ale aj vedľajšie účinky liekov.

Foto: Unsplash.com/mr lee

Ako zmierniť potenie
Medzi obľúbené farmakologické metódy na lokálnu liečbu nadmerného potenia patria prípravky s obsahom hliníkových solí v koncentrácii 10 % až 20 %. „Mechanizmus ich účinku spočíva vo vytvorených potných žľazách. Sú účinné len na liečbu miernych prípadov. Trvanie účinku je často obmedzené na 48 hodín. Antiperspiranty je vhodné aplikovať večer pred spaním na čistú, umytú a nepodráždenú kožu. Počas prvého týždňa liečby sa nanášajú každý večer, v nasledujúcich týždňoch stačí použitie dvakrát až trikrát za týždeň,“ radí Katarína Birošíková. Ďalšou možnosťou je lekárske ošetrenie – aplikácia botulotoxínu do postihnutých oblastí. Účinok sa prejaví postupne v priebehu 2 až 14 dní a pretrváva približne po obdobie 6 až 9 mesiacov. K nefarmakologickým prístupom liečby nadmerného potenia zaraďujeme chirurgické odstránenie potných žliaz a tzv. ionoforézu (zavedenie ionizovanej látky pôsobením jednosmerného prúdu na neporušenú kožu).

Foto: Unsplash.com/engin akyurt

Dodržiavajte pitný režim
V teplých letných dňoch stačí aj menší nedostatok tekutín a organizmus sa môže dostať do stavu dehydratácie, ktorý sa prejavuje malátnosťou, únavou, bolesťou hlavy a v najhoršom prípade kolapsom. U diabetikov je hlavným problémom to, že glukóza na seba viaže vodu a pri nedostatočne kompenzovanom diabete dochádza k vylučovaniu glukózy močom. „To znamená, že ak diabetik nedodržiava pitný režim, odvodňuje sa rýchlejšie. Ak sa aj viac potíte, nemali ste znižovať príjem tekutín,“ vysvetľuje farmaceutka z Dr. Max.

Foto: Unsplash.com/ Bruno Nascimento

Rady pre zvládnutie potenia
Snažte sa glykémiu udržiavať v optimálnom prostredí – prejdite na aktívny životný štýl a vyváženú stravu. Priamy vplyv na nadmerné potenie môže mať nadváha, a preto by ste mali redukovať nadbytočnú váhu. Dodržiavajte dôslednú hygienu a používajte špeciálne antibakteriálne sprchové gély, v ktorých je napríklad čajovníkový olej alebo šalvia. Z oblečenia noste prírodné materiály ako bavlna alebo ľan, ktoré sú priedušnejšie a veľmi dobre absolvujú prebytočnú vlhkosť. Ak obmedzíte príjem cesnaku, karí, čili, kofeínu a alkoholu, mali by ste sa menej potiť. Dôležitý je aj odpočinok a relax.

Komentáre