Zdravie

Kvalitná starostlivosť môže predĺžiť životnosť zubnej náhrady

" Čistota zubných protéz vplýva nielen na zdravie ústnej dutiny, ale aj na celkový zdravotný stav človeka. "

TASR, 5. októbra 2019 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/ František Iván
Slovenská komora zubných technikov upozorňuje starších ľudí na to, aké je dôležité dôkladne sa starať nielen o zuby, ale aj o zubné náhrady. "Životnosť každej umelej zubnej náhrady je individuálna. Keď je však zubná náhrada vyhotovená funkčne, esteticky a z bezpečných materiálov, pravidelnou starostlivosťou sa jej životnosť predĺži, a tým sa stáva cenovo výhodnejšou," hovorí prezidentka komory Hana Dohálová.

Čistota zubných protéz vplýva nielen na zdravie ústnej dutiny, ale aj na celkový zdravotný stav človeka. Základom je pravidelné mechanické čistenie pomocou tvrdej zubnej kefky. Samotné namáčanie do čistiacich tabliet podľa Dohálovej nenahradí dôkladné mechanické očistenie. Tablety slúžia len na dezinfekciu a pri nadmernom používaní môžu negatívne ovplyvniť materiál zubnej náhrady. Zubní technici taktiež upozorňujú na to, aby seniori do zubných náhrad žiadnym spôsobom fyzicky nezasahovali. Násilnou úpravou náhrady môžu ohroziť svoje zdravie alebo stratiť záruku na náhradu.

"Zubné náhrady sú vyhotovené z materiálov mechanicky sa približujúcich hodnotám zubných tkanív. Preto sú aj do určitej miery krehké ako prirodzené zuby. Každú zubnú náhradu treba po čase vymeniť za novú. Intervaly sa u jednotlivých zubných náhrad líšia," doplnila Dohálová.

So zubnými náhradami je potrebné chodiť k zubnému lekárovi tak často ako s vlastnými zubmi. Dôkladná starostlivosť a pravidelná kontrola u odborníka môžu predĺžiť ich životnosť.

Komentáre