Zdravie

Je v moci rodiča zvrátiť osud dieťaťa?

"Žiaden rodič neželá svojmu potomkovi diagnózu detská mozgová obrna. Aj s touto výzvou, prvých 1000 dní života dieťaťa rozhodne o jeho prosperite do budúcnosti."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 14. júna 2024 15:46
Foto: ADELI
Sú deti, ktoré nezachytia pohľadom Vašu tvár a nenačiahnu sa za hračkou, ktorú ponúkate. ADELI Medical Center sa 20 rokov venuje deťom a dospelým s následkami detskej mozgovej obrny. Pri príležitosti 20. jubilea neurorehabilitačného centra predstavujú nielen jeho vzdelávacie aktivity, ale aj súťaže o poukážky na rehabilitačný pobyt. Podrobnosti nájdete v závere článku.

ADELI BABY ZÓNA je názov terénnej diagnostiky psychomotorického vývoja bábätiek ADELI Medical Center. Spolu s Nadáciou ADELI v rámci projektu „Kľúč k zdravšej budúcnosti“ ňou upozorňuje na nutnosť včasného zachytenia motorických problémov bábätiek. Zanedbanie ranej intervencie rizikových detí sa môže neskôr prejaviť ako problém nielen pohybových, ale i kognitívnych schopností. Naopak, včasná intervencia spôsobí „boost“ rozvoja mozgu dieťaťa a predíde sa tak trvalým poškodeniam.

Ako však predvídať už počas prvých mesiacov, či sa bábätko, spokojne spiace v perinke, bude správne rozvíjať? Odpoveďou je projekt ADELI BABY ZÓNY a projektu Nadácie ADELI „ Kľúč k zdravšej budúcnosti“. Najnovšie sa mobilná jednotka ADELI BABY ZÓNA s fyzioterapeutkami ADELI a Dr. Petrom Oríškom, detským neurológom centra stali súčasťou Festivalu zdravia v Bratislave. Námestie sv. Františka vytvorilo pohodlné a príjemné miesto, kde sa deti diagnostikovali v uvoľnenej atmosfére, pri hre. Na otvorenej ploche uprostred sídliska bol team Oddelenia BabyMed k dispozícii takmer 5 – tim desiatkam malých i väčších detí a ich rodičom. Mnohí prišli na diagnostiku a s otázkami cielene, zastavili sa aj náhodne okoloidúci so svojimi deťmi.

V neurorehabilitačnom ADELI Medical Center sa za 20 rokov jeho existencie nazhromaždili vzácne skúsenosti a know how cielenej terapeutickej intervencie pri zameškávajúcom vývoji. Nakoľko rehabilitačné pobyty centra navštevujú rodiny z celej Európy a zámoria, dá sa konštatovať, že problematiaka rozoznania, zachytenia a terapie oneskoreného psychomotorického vývoja je prehliadaná. Nielenže sa stráca čas popieraním problému, rodiny často odkladajú aj ponúkanú pomoc zdravotníkov. Pritom priamou indikáciou na zvýšenú pozornosť je: rizikový vývoj dieťaťa po predčasnom alebo komplikovanom pôrode, podozrenie alebo potvrdený genetický syndróm, ako aj iné následky nedokysličenia mozgu pred, počas alebo po pôrode, pridusení alebo zápale mozgu.



Prof. Dr. Heinrich Binder, medicínsky poradca ADELI vychádza z premisy, že: „... ak dieťa vykáže v prvom roku života zvláštne prejavy ako napr. nevstrebané primitívne reflexy či vysoký alebo nízky svalový tonus, je to prejavom nezrelosti centrálnej nervovej sústavy. Potom musíte urobiť všetko, čo je vo vašich silách, aby ste objasnili, či sa u neho detská mozgová obrna skutočne vyvíja alebo nie.“

V skutočnosti je prvým kontaktným miestom v týchto prípadoch vždy pediater. Ak má pediater podozrenie na neadekvátne vyvíjajúci sa mozog dieťaťa, resp. koordinačnú poruchu, je nutné kontaktovať neuropediatra, ktorý je kompetentný v tejto oblasti. Pracovníci centra často čelia ponosom rodičov na nedostatok detských neurológov vo vzdialených regiónoch a neskutočne dlhé čakacie doby na vyšetrenie. Avšak mozog dieťaťa je práve v prvom roku „ako špongia“, pripravený naučiť sa aj to, čo neprichádza automaticky.

Odborníci aj z tejto príčiny apelujú na rodičov deti monitorovať a bez váhania nájsť terapeutickú intervenciu. „Bez fyzioterapie vôbec nič nefunguje. Potrebujete kompetentného terapeuta. Rozhodujúcim faktorom je čas a stupeň rozvoja mozgu, ktorý sa vyvinie počas prvých 1000 dní života“, – pokračuje prof. Binder. „Prvé dva roky sa vyvíja chôdza, rozvíjajú sa motorické zručnosti a mala by sa rozvínúť normálna pohybová sekvencia človeka. Tento proces treba povzbudzovať, pretože ak neurobíte nič, môže sa vyvinúť patologický vzor chôdze, ktorý je veľmi ťažké zvrátiť.“



ADELI Baby Zónu však nenavštívili len bábätká. Boli tu i starí rodičia čiastočnč imobilného 20- ročného vnuka, ktorý má paralyzovanú pravú stranu tela a bojuje s diagnózou detská mozgová obrna. Chceli vedieť viac informácií o možnostiach terapií v ADELI a zaujímali sa aj o možnú pomoc zo strany Nadácie Adeli.

Ale späť k bábätkám. S akými otázkami sa na terénny team obracali obyvatelia modernej mestskej časti hlavného mesta? PhDr. Nataša Haringová, fyzioterapeutka oddelenia BabyMed to zhrnula: „Riešili sme detičky, ktoré zaostávali v motorickom vývoji, detičky s brušnou diastázou, s refluxom, s jednostrannou svalovou preferenciou, ale aj deti so skoliózou či plochonožím. Rodičov sme sa snažili nasmerovať na určité terapeutické ciele a veríme, že nikto neoľutoval, že sa nám zveril s problémom, ktorému sme našli riešenie.“

Zostáva len dodať, že sa jednoznačne potvrdilo, že odvahou klásť otázky rodičia potvrdzujp, že majú osud svojho dieťaťa pevne v rukách.



Na záver dovoľte dve výzvy pre zodpovedných rodičov:
Výzva č. 1
Ak poznáte aj vy niekoho, kto by sa potreboval poradiť o správnom vývoji svojho dieťaťa, neváhajte kontaktovať ADELI Medical Center. Prvým 10 záujemcom o diagnostiku v Diagnostickom centre poskytne ADELI vyšetrenie zdarma. Pri registrácii na www.adelicenter.com uveďte jednoducho do poznámky heslo „ADELI BABY ZÓNA.“

Výzva č. 2
Záujemcov o terapeutický pobyt na oddelení BabyMed pozývame zúčastniť sa žrebovania o 500 eurový poukaz na rehabilitačný pobyt v ADELI.

Oslovujeme všetkých rodičov detí do 2 rokov so zameškávajúcim vývojom, s otáznym progresom v oblasti psychomotoriky, s problémami prijímania stravy, s minimálnymi komunikačnými prejavmi. Radi dáme Vášmu dieťaťu do rúk Kľúč k zdravšej budúcnosti: finančnú podporu na terapeutický pobyt v ADELI, ktorý naštartuje jeho rozvoj a, kto vie, zmení jeho osud?

Cez QR kód sa prihláste na našu stránku a pripojte fotografiu Vášho potomka ako ukážku terapie, ktorú robíte doma. Nemusíte samozrejme odfotiť tvár dieťaťa. Dôležité je ukázať, ako sa dieťa snažíte rozvíjať doma, v akom prostredí sa hrá, aké podnety sleduje, aké zmysly sa snažíte rozvíjať, aké hudobné nástroje počúva, ako komunikuje so súrodencami alebo domácimi miláčikmi. 30. júna uzavrieme registrácie a v nasledujúce dni vyžrebujeme víťaza 500 eurovej poukážky. Registráciu a pravidlá žrebovania nájdete tu:


Komentáre