Zdravie

Boj s tuberkulózou: Slovenskí vedci pomáhajú na medzinárodnej úrovni

" Tuberkulóza sa u slovenských pacientov nevyskytuje často. Z globálneho hľadiska však ide o jedno z najvážnejších infekčných ochorení, ktorému podľahne každý deň až 4000 ľudí."

TASR, 21. apríla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Vedci z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pomáhajú v boji proti tuberkulóze. Sú totiž súčasťou medzinárodného konzorcia, ktorému sa podarilo vyriešiť trojrozmernú štruktúru enzýmu PatA. Ide o nevyhnutný enzým pre výstavbu dôležitých zložiek bunkového obalu patogéna, ktorý ochorenie spôsobuje.

Tým, že vedci vyriešili štruktúru tohto enzýmu, je možné pochopiť jeho fungovanie. "To môže byť užitočné pre účinný boj proti týmto patogénom," povedala Katarína Mikušová z Katedry biochémie Prírodovedeckej fakulty (PriF) UK, ktorá sa spolu so Zuzanou Svetlíkovou-Palčekovou a Janou Kordulákovou z katedry na výskume významne podieľala.

Tuberkulóza sa u slovenských pacientov nevyskytuje často. Z globálneho hľadiska však ide o jedno z najvážnejších infekčných ochorení, ktorému podľahne každý deň až 4000 ľudí. O úspechu vedcov informoval aj časopis Nature Communications (impakt faktor 11,470). "Publikovaný článok je výsledkom spolupráce medzinárodného tímu vedeného profesorom Marcelom Guerinom zo španielskeho Bilbaa," informovala Mikušová.

Bratislavské laboratórium sa enzýmom PatA zaoberá už dlho. Práve Korduláková ešte v roku 2003 odhalila funkciu tohto proteínu. "Niekoľko rokov trvalo, kým sa podarilo vypracovať metodiku na získanie tohto proteínu v dostatočnej kvalite a kvantite pre účely kryštalizácie. Veľkou mierou k tomu prispela i Svetlíková-Palčeková," konštatovala Mikušová.

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne pľúca (pľúcna tuberkulóza), mykobaktérie však môžu spôsobiť chorobný proces aj v mimopľúcnych štruktúrach (lymfatické uzliny, kosti, kĺby, črevný trakt, mozgové blany, obličky, pohlavné orgány, koža i oči). Inkubačný čas ochorenia je šesť až osem týždňov.

Prameňom nákazy je predovšetkým človek a šíri sa kvapôčkovou formou. Medzi príznaky TBC patria slabosť, malátnosť, chudnutie, nočné potenie, mierne zvýšená telesná teplota. Ak sú postihnuté dýchacie orgány, pripája sa bolesť na hrudníku, tri a viac týždňov trvajúci kašeľ a môže sa objaviť aj vykašliavanie krvi.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prečo zaspíme aj keď nechceme?
Sú fitness centrá plné baktérií? Zistili sme ako to je
Päť chýb, ktoré robíte pri čistení uší
Vyčerpané telo naštartujú prechádzky či turistika a zeleninové šťavy

Komentáre