Technológie

Nová generácia stetoskopov je na spadnutie

"Elektronický stetoskop Stethee sleduje činnosť srdca v dosiaľ nevidenom rozsahu. Dokáže aj vizualizovať tlkot srdca a údaje okamžite zdieľať cez internet. "

Erik Stríž, 5. januára 2015 10:00
Stethee - Elektronický stetoskop Foto: Stethee


Internetový portál Kickstarter obsahuje stovky (ak nie tisíce) rôznych projektov, ktoré hľadajú financie na svoju realizáciu prostredníctvom crowdfundingu. Crowdfunding je taký spôsob získavania peňazí, v ktorom množstvo menších “investorov” pošle peniaze na účet tvorcu projektu výmenou za určitú výhodu, napríklad možnosť zakúpiť si finálny produkt s výraznou zľavou.

Väčšina projektov nemá veľký potenciál a v žiadnom prípade nemôžu zmeniť svet k lepšiemu. Práve preto je nesmierne cenné, keď sa medzi nimi občas vyskytne taký, ktorý môže nájsť uplatnenie v medicíne a zásadne pomôcť k lepšiemu životu. Jedným z nich je aj Stethee, elektronický stetoskop.

Stethee je na prvý pohľad iba akási kovová hračka s atraktívnymi krivkami. Vyzerá skôr ako ťažítko na papier, avšak ukrýva v sebe modernú techniku, senzory a vysielače.

Keď sa Stethee priloží na hrudník, začne informovať o zistenom srdcovom tepe v troch formách: vizuálne, zvukovo a pocitovo. Senzory fungujú spoľahlivo aj vtedy, keď sa zariadenie priloží na hrudník cez oblečenie.

Stethee - Elektronický stetoskop Foto: Stethee

Vizuálna informácia o srdcovom tepe má hneď niekoľko variánt. To najpodstatnejšie Stethee vizualizuje pomocou svietiaceho obvodu, ktorý blikaním kopíruje srdcový rytmus a farebne dáva vedieť o tom, či je všetko v poriadku. Ak je tep v norme, svieti na zeleno. Červená farba indikuje problém a o iných stavoch, ako je ten normálny, informuje modrou a oranžovou farbou.

Druhý variant vizuálneho informovania sa využíva vtedy, keď sa elektronický stetoskop prepojí so smartfónom. Na jeho displeji sa zobrazia všetky možné charakteristiky aktuálneho stavu pacienta. Sú navyše prehľadné aj pre laika, čo predurčuje Stethee aj do rúk domácich používateľov.

Zvukové podanie informácie je takmer tradičné - stačí stlačiť hlavicu stetoskopu a ten začne vysielať zvuk do bezdrôtových slúchadiel cez Bluetooth. Lekár tak bude počuť tlkot srdca rovnako dobre, ako s pomocou klasického stetoskopu.



Nesmierne zaujímavý je posledný spomenutý spôsob informovania - pocitový. Stethee kopíruje srdcový rytmus a interpretuje ho vo forme vibrácií. Stačí priložiť zariadenie k hrudníku (alebo na iné vhodné miesto na tele) a to vibrovaním sprostredkuje spôsob, akým práve bije srdce.

Elektronický stetoskop Stethee je možné používať aj v domácich podmienkach a prostredníctvom smartfónu si zaznamenávať aktuálny zdravotný stav. Umožňuje aj porovnávanie jednotlivých členov rodiny a v prípade potreby je možné zistené dáta poslať odborníkovi. Dokonca je možné zisťovať aj tep dieťaťa, ktoré sa ešte nenarodilo.

Stethee - Elektronický stetoskop Foto: Stethee

Projekt Stethee nie je v porovnaní s ostatnými vôbec lacný. Od investorov vyžaduje dokopy až 700-tisíc amerických dolárov, pretože samotné zariadenie je drahé a jeho výroba takisto.

Len dva dni po zverejnení sa však na účte tvorcu nazbieralo už 300-tisíc amerických dolárov, čo je veľmi sľubný štart.

ODPORÚČAME AJ:
Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču
Ľudia posielajú do vesmíru čudné veci, nechýba ani erotika
V Južnej Kórei vám naklonujú psíka za 100-tisíc dolárov
Návrat k starému dizajnu komunikátorov
Sexy telefón pre štýlovú mládež i workoholikov

Komentáre