Technológie

V Južnej Kórei vám naklonujú psíka za 100-tisíc dolárov

"Technológia klonovania nie je žiadne sci-fi, ale realita. V Južnej Kórei si už čoskoro budete môcť nechať naklonovať svojho psíka. "

Erik Stríž, 29. decembra 2014 14:00
Šteniatka tibetského mastifa, ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo


Nielen smrť blízkeho človeka, ale aj psíka alebo mačky môže negatívnym spôsobom zasiahnuť do života človeka. Psíkovia sa za posledné desiatky rokov stali našimi kamarátmi a parťákmi, preto ich strata niekedy skutočne zabolí. S víziou sveta, v ktorom nenecháme nášho miláčika len tak odísť, prichádza kórejská spoločnosť Sooam. Keď psík zomrie, jeho majiteľ si ho bude môcť nechať naklonovať, pričom tento klon bude nielen rovnako vyzerať, ale mal by mať aj rovnakú povahu a charakter.

Technológia klonovania zvierat sa síce nestane masovou, ale pre dobre platiacich zákazníkov by mohla byť čoskoro dostupná v Južnej Kórei ako komerčná služba. Za približne 100-tisíc dolárov spoločnosť Sooam naklonuje vášho domáceho miláčika, pričom garanciou by mal byť dlhoročný úspešný vývoj technológie. Táto, inak pomerne kontroverzná, spoločnosť za posledné roky naklonovala až 400 psíkov, približne 15 každý mesiac.

Klonovanie psíkov je, zdá sa, pomerne jednoduchá záležitosť, náročné je skôr jeho technické prevedenie. Z ešte žijúceho psíka sa odoberú vzorky - ešte živé pohlavné bunky, pričom tento odber zvieraťu v nijakom prípadne neubližuje a ani ho inak netraumatizuje. Tieto vzorky sa následne uložia na spánok a opäť sa vytiahnu až vtedy, keď klient nariadi klonovanie. Pohlavné bunky sa oživia s pomocou elektrického šoku a v umelom prostredí sa začne vyvíjať embryo. To je následne vložené do tela živého psa, ktorý dokonca nemusí byť ani rovnakej rasy. Stačí, aby mal približne rovnakú veľkosť. Následne už prebieha normálny proces gravidity, výsledkom ktorého je šteňa - klon.

Identické dvojča nie je sci-fi, prenos spomienok áno


Samozrejme, že klienti takto nezískajú späť svojho starého psíka naozaj. Ide o jeho identické dvojča, pričom pri psoch je pravdepodobné, že bude mať nielen identický vzhľad, ale aj správanie. O prenose spomienok, naučených skúseností a podobne však, samozrejme, nie je ani len reč a je veľmi nepravdepodobné, že by niekedy v budúcnosti technológie niečo takéto vôbec umožňovali.

Ilustračné foto Foto: Webmagazín.sk/Radovan Mišík

Klonovanie nie je žiadna novinka


Klonovanie je veľmi kontroverzná téma, ktorá sa dostáva do priameho sporu s náboženstvom, etikou i morálkou. Po technickej stránke je však možné využiť možnosti, ktoré ľuďom poskytuje pokrok vo vede a genetike. Zatiaľ, čo pri klonovaní ľudí stále nemajú vedci uspokojivé dôkazy o bezpečnosti technológie a nedá sa očakávať, že by im boli experimenty v tejto oblasti vôbec povolené, so zvieratami je situácia iná.

Určite aj vy poznáte aspoň z počutia správu o klonovanej ovci menom Dolly, ktorá žila v rokoch 1996 až 2003. Už vtedajšia technológia umožňovala naklonovanie zdravej ovce schopnej normálneho života, po takmer dvadsiatich rokoch máme teda očakávania na bezpečnosť veľmi vysoké. Zaujímavosťou je, že pri “tvorbe” ovce Dolly vedci použili techniku klonovania starú už 50 rokov.

ODPORÚČAME AJ:
S inteligentnými hodinkami môžete aj telefonovať
Umelá inteligencia v hudobnom prehrávači
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov
Elektronická tabuľa prenáša obraz do telefónu v priamom prenose
Lifestylové smartfóny pre mladých: Farebné a v troch veľkostiach

Komentáre