Technológie

S inteligentnými hodinkami môžete aj telefonovať

"Inteligentné hodinky sú posledným typom elektroniky, ktorá sa zaradila medzi štandardné smart zariadenia. Doplnili počítače, tablety a smartfóny a uviedli koncept nového používania takýchto zariadení."

Erik Stríž, 22. decembra 2014 10:00
Samsung Galaxy Gear S Foto: Samsung

Stovky hodiniek pod sto eur



Smart hodinky máte neustále na ruke a zároveň dotvárajú váš osobný imidž. Samsung Galaxy Gear S sú tým najlepším, čo dnešný trh s inteligentnými hodinkami ponúka.

Za posledné mesiace sa doslova vyrojili stovky rôznych inteligentných hodiniek, množstvo z nich je cenovo veľmi dostupných a aj funkčne spĺňajú očakávania, ktoré na tento typ zariadení kladie väčšinový používateľ. Kto by však chcel viac, ako len farebný dotykový displej a niekoľko funkcií k tomu, sa zvyčajne obzerá po drahších hodinkách. Na výber máme z viacerých produktov, medzi ktorými bez diskusie dominujú spoločnosti Samsung, Sony, Motorola a Apple. Avšak práve Samsung má k smart hodinkám najbližšie a ponúka riešenia, ktoré obsahujú to najlepšie, čo dnešný technologický pokrok umožňuje. Najlepším z najlepších je model Gear S so zahnutým displejom a úžasnou funkčnosťou.

Samsung Galaxy Gear S Foto: Samsung

Funguje aj bez pripojeného mobilu


Rozdiel medzi Gear S a ostatnými inteligetnými hodinkami spočíva v tom, že dokáže fungovať aj celkom samostatne, teda aj bez pripojeného mobilného telefónu. Do malého tela hodiniek vložíte doteraz najmenšiu možnú verziu SIM karty nanoSIM a môžete hodinkami nahradiť klasický telefón. Hodinky pritom dokážu skoro všetko, čo bežný mobilný telefón. V prípade, že hodinkami nechcete telefovať, môžete ich použiť aj ako predĺženú ruku smartfónu. To bude, ako očakávame, ich častejšie využitie.

Napokon sa treba zmieriť aj s tým, že ak chcete do hodiniek inštalovať nový softvér a témy zobrazenia hodín, budete potrebovať telefón od Samsungu aj tak.

Samsung Galaxy Gear S Foto: Samsung

Zakrivený displej s úžasným obrazom


To, čo na týchto hodinkách najviac zaujme, je veľmi kvalitný a viditeľne zakrivený displej. Ovládať malý dotykový displej s takto výrazným ohnutím je veľmi atraktívna skúsenosť, o ktorú sa zaručene bude snažiť každý, kto na vašich rukách zbadá tento skvost.

Zobrazovací panel je typický krásnymi farbami, vysokým jasom a nekonečným kontrastom. Čierna je skutočne čierna, a preto grafika na hodinkách vyzerá veľmi dobre aj v tmavom prostredí.

V pomerne malých hodinkách sa nachádza veľmi slušná zbierka bezdrôtových technológií. Človek sa až zamyslí, ako je vôbec možné do takto malého zariadenia dostať spolu s displejom a batériou aj 3G, Wi-Fi a Bluetooth. A keby len to! K tomu si ešte pripočítajte aj rôzne senzory pohybu, senzor srdcového tepu, prekvapivo hlasný reproduktor a štyri gigabajty pamäte.

Samsung Galaxy Gear S Foto: Samsung

Široká paleta funkcií a možností


Dôvod, pre ktorý sa zákazníci rozhodujú pre tieto hodinky, je v jeho funkciách. Zariadenie je komunikátor, športový asistent a dokonca aj internetový terminál s vlastnými prehliadačmi a aplikáciami. Hodinky pracujú s operačným systémom Tizen.

Obzvlášť zaujímavou skúsenosťou je písanie na takto malom a zakrivenom displeji. Mohlo by sa zdať, že písať na malej QWERTY klávesnici bude veľký problém, avšak opak je pravdou. Občas sa vyskytne nejaký ten preklep, avšak napísať stredne dlhší e-mail nie je náročné na čas a ani trpezlivosť.

Hodinky alebo mobil? Foto: Samsung

Aktuálna cena hodiniek sa pohybuje okolo úrovne 350 eur. To je hodnota veľmi dobrého mobilného telefónu alebo základného notebooku, na ktorom si dokonca aj manažér veľkej firmy bude môcť v pohode robiť svoju prácu.

Je však potrebné dodať, že za niečo vyše tri stovky eur dostanete inteligentné hodinky, ktoré technologicky a aj morálne udržia svoju hodnotu ešte veľmi dlho.

ODPORÚČAME AJ:
Umelá inteligencia v hudobnom prehrávači
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov
Elektronická tabuľa prenáša obraz do telefónu v priamom prenose
Lifestylové smartfóny pre mladých: Farebné a v troch veľkostiach
Takmer dokonalá kópia iPhone 6 stojí tretinu originálu

Komentáre