Technológie

Ľudia posielajú do vesmíru čudné veci, nechýba ani erotika

"Telefón, erotická fotka, hamburger, pivo či lego postavička. Toto a ešte oveľa viac vecí už ľudia vypustili do vesmíru. "

Erik Stríž, 30. decembra 2014 14:00
Ilustračná fotografia Foto: NASA


Hneď na začiatok treba podotknúť, že to, čo vo všeobecnosti považujeme za vesmír, ním v skutočnosti nie je. Slávny skokan Felix Baumgartner a jeho menej známy premožiteľ Alan Eustace nedosiahli hranicu vesmíru ani z polovice. Eustace skočil z výšky 41,5 kilometra, takže nad ním bolo ešte aspoň “60 kilometrov Zeme”.



Za hranicu vesmíru sa považuje výška 100 kilometrov nad zemským povrchom (takzvaná Kármánova hranica), avšak ešte aj vo výške dvesto kilometrov sa môžu vyskytovať zvyšky zemskej atmosféry.

Jurij Alexejevič Gagarin, ktorý v lodi Vostok 1 dňa 12. apríla 1961 ako prvý letel do vesmíru, bol v takisto skutočnosti iba na rozhraní vesmíru a toho, čo ešte patrí k Zemi. Takzvaná nízka obežná dráha Zeme sa začína vo výške asi 160 kilometrov a Gagarin našu planétu obletel vo výške 181 až 327 kilometrov. Celý let pritom trval iba 108 minút.

Môže predmety posielať hore každý?

Keď sa nejaký objekt na héliovom balóne vypustí do výšky dvadsať až tridsať kilometrov, môže sa zdať, že je už vo vesmíre. Na videách je zreteľne vidieť guľatú planétu a okolitý čierny vesmír. Ide však skôr o vizuálny klam, vesmír je ešte nejaký ten kilometer smerom hore. Vo výške okolo dvadsať kilometrov je dokonca héliový balón zmietaný vo vetre.

Na zostrojenie takéhoto vlastného vesmírneho plavidla nepotrebujete vlastne nič drahé alebo technicky komplikované. Stačí meteobalón a malá kamera, ktorá sa vám neskôr vráti o desiatky, v horšom prípade o stovky kilometrov ďalej, ako ste ju pôvodne vypustili. Na lokalizáciu kamery sa zvyčajne používa GPS zariadenie so schopnosťou vysielať svoju polohu cez mobilné siete.

Veci poslané bežnými ľuďmi

Zdanlivá technická nenáročnosť vypustenia héliového balóna do veľkej výšky a finančná dostupnosť takéhoto projektu umožňuje, aby ľudia hore posielali rôzne objekty. Na YouTube možno nájsť viacero zaujímavých videí, z ktorých najpopulárnejšie sa javí posielanie jedla do vesmíru. Veľká časť z videí sú v skutočnosti reklamy na firmy alebo produkty, ktoré sa v takto divácky atraktívnej forme snažia získavať pozornosť verejnosti.

Dobrým príkladom takejto reklamy je červená stolička poslaná do vesmíru na objednávku firmy Toshiba, ktorá video z letu využila na propagáciu nových televízorov. Stolička mala klasické rozmery a očividne bola vyrobená z dreva, pričom po dosiahnutí určitej výšky sa rozpadla. Vo výške asi tridsať kilometrov nie je šanca, aby tieto kúsky dreva zhoreli trením o atmosféru, preto len dúfame, že nikoho pri dopade na povrch Zeme nezranili.

Hamburger s hranolkami


Pivo


Drevená stolička


Veci poslané samotnými vládnymi organizáciami


Zaujímavosťou môže byť skutočnosť, že aj vládne organizácie občas povolia striktné pravidlá a do vesmíru pošlú predmety, ktoré vyvolávajú úsmev. Na vesmírnej stanici ISS majú astronauti k dispozícii pomerne širokú paletu možností, ako vyplniť voľný čas, preto na stanici nachádzame aj hračky. Z videí vytvorených priamo na vesmírnej stanici môžete vidieť napríklad to, že v nulovej gravitácii nefuguje jo-jo.



Lety na Mesiac sú len pre dospelých

Misia Apollo 12 bola druhou, ktorá mala za cieľ pristáť na Mesiaci a ktorej sa to aj podarilo. Jej členmi boli Pete Conrad, Richard Gordon a Alan Bean, pričom na povrch Mesiaca pristáli prví dvaja uvedení dňa 19. novembra 1969. Pri výstupe z modulu sa okrem iného riadili aj návodmi pripnutými na rukáve skafandra, v ktorých našli fotografiu playmate Leslie Bianchiniovej. Pod fotografiou bola napísaná inštrukcia “vidíte nejaké zaujímavé kopce a údolia?”.

Vodka a koňak

Hovorí sa, že byť Rusom znamená osvojiť si aj určitý životný štýl. A platí to aj vtedy, keď sa takýto Rus nenachádza v rodnej krajine, ale stovky kilometrov nad ňou. Internetom kolujú správy o tom, že na vesmírnej stanici Mir sa skladoval tvrdý alkohol, ktorý si astronauti mohli vypiť. Údajne to tvrdil Alexander Polečuk, ktorý na stanici Mir strávil nejaký čas.

V roku 2006 sa dokonca uvažovalo o tom, že by Rusko dovolilo svojim letcom oficiálne nosiť so sebou do vesmírnych staníc alkohol. Údajne by mohol byť alkohol vhodnou odmenou za dobre vykonanú prácu, ak by bol užívaný s mierou.

Americká NASA však takéto niečo celkom vylučuje, podľa nej alkohol do vesmíru nepatrí. Nie je totiž celkom dobre známe, ako by sa prejavilo užívanie alkoholu v beztiažovom stave a najmä po fyzicky mimoriadne náročných výkonoch, akými sú napríklad výstupy do otvoreného vesmíru. Tie trvajú niekedy aj dvanásť hodín.

Posiela sa toho oveľa viac

Netreba zabúdať na to, že ľudia do otvoreného vesmíru posielajú oveľa viac, ako len hračky, fastfood alebo iné úsmevné predmety. Okrem špičkových vedeckých prístrojov, akými sú sondy, rovery a teleskopy, tam hore zasielame aj nehmotné veci. Napríklad rádiový a televízny signál.

V podstate každý rádiový signál sa voľne šíri vesmírom aj v prípade, že vznikol na Zemi. Prvé rádiové vysielanie začalo na Štedrý večer v roku 1906. Signál sa tak dostal aj do vesmíru a ak náhodou majú mimozemšťania veľmi, ale skutočne veľmi citlivý prijímač, budú si môcť vypočuť Tichú noc a áriu Georga Friedricha Händela. O niekoľko desaťroční neskôr k nim však dorazí nelichotivý prejav Adolfa Hitlera a neskôr rastúce množstvo iných, pre ľudstvo nelichotivých, vysielaní.

Vesmírom sa šíri aj televízny signál, v ktorom nie je núdza o všetko to zlé, čo je typické pre ľudstvo, ale aj to dobré. Človek teda zanecháva vo vesmíre stopu, hoci stále len veľmi malú a z pohľadu veľkosti vesmíru prakticky zanedbateľnú.

ODPORÚČAME AJ:
V Južnej Kórei vám naklonujú psíka za 100-tisíc dolárov
Návrat k starému dizajnu komunikátorov
Sexy telefón pre štýlovú mládež i workoholikov
S inteligentnými hodinkami môžete aj telefonovať
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov

Komentáre