Technológie

Sexy telefón pre štýlovú mládež i workoholikov

"Má krásny displej, tenké telo s celkom plochými stenami, systém Android s hromadou multimediálnych a pracovných funkcií a kryty z niekoľkých vrstiev hliníka. "

Erik Stríž, 23. decembra 2014 10:00
Lenovo Vibe X2 Foto: Lenovo


Spoločnosť Lenovo na náš trh zaviedla predaj mobilných telefónov tento rok, avšak už dnes vieme vysloviť predpoklad, že tieto zariadenia budú mať úspech. Sú totiž cenovo dostupné, pracujú s najmodernejšími technológiami a sú navyše esteticky príťažlivé. Doslova patria do rúk grafikom, dizajnérom, modelkám a manažérom.

Viacvrstvový dizajn krytov


Modelom Vibe X2 výrobca opakuje dizajn použitý už pri telefóne S850, vylepšuje ho však o niekoľko atraktívnych detailov. Keď pred rokmi prišlo Apple s atypickým dizajnom svojho telefónu iPhone 4, ostatní výrobcovia a tiež laická verejnosť sa rozdelila na priaznivcov a odporcov. Dnes, keď už Apple nevyužíva sklo na obidvoch stranách telefónu, sa zdá, že ho znovuobjavili iní výrobcovia. Napríklad Sony a Lenovo sú typickými príkladmi toho, že aj recyklovaný dizajn môže byť stále krásny.

Lenovo Vibe X2 má teda prednú aj zadnú stenu z jedného kusu skla (alebo jeho výbornej atrapy), vďaka čomu pôsobí prémiovo a luxusne. Zaujímavý je predovšetkým profil telefónu, na ktorom je zreteľne viditeľné rozdelenie krytu na niekoľko plátkov. Tieto plátky sú pospájané do celistvého kusu, ale sú farebne odlíšené. Vzniká tak zariadenie, aké sme doteraz nemali možnosť vidieť. Pokiaľ ide o estetiku, Lenovo to s modelom Vibe X2 jednoznačne vyhralo.

Lenovo Vibe X2 Foto: Lenovo

Displej je ako okno do záhrady


Moderný telefón však nie je o krytoch, ale o funkciách a displeji. Vibe X2 využíva výhody zobrazovacieho panela IPS, ktorý je typický veľmi dobrými pozorovacími uhlami, výbornou exteriérovou čitateľnosťou a schopnosťou zobrazenia 16 miliónov farebných odtieňov. Rozlíšenie displeja je Full HD a uhlopriečka päť palcov, vďaka čomu je displej dostatočne veľký aj pre zobrazenie členitých webstránok, zároveň je obraz veľmi jemný a detailný. Videá, ktoré sledujete na veľkých Full HD televízoroch, môžete na tomto displeji sledovať v mierke 1:1.

Na displeji sa zobrazuje prostredie operačného systému Android, ktoré bolo vylepšené po vzhľadovej i funkčnej stránke samotným výrobcom telefónu. Toto prostredie s názvom Vibe UI využíva systém triedenia obsahu a organizáciu domácich obrazoviek, ako ich poznáme z čistého Androidu, avšak graficky sa inšpirovalo systémom iOS od Apple. Je to iba dobré, pretože zákazníkovi sa tak dostáva do rúk telefón s veľmi pekným a funkčným softvérom.

Súčasťou softvérového balíčka v základnej výbave je okrem iného aj program Security. Ten sa stará o široké spektrum bezpečnostných služieb vrátane antivírusu, ochrany pre nechceným odomknutím zariadenia a podobne.

Lenovo Vibe X2 Foto: Lenovo

Dve HD kamery aj pre náročných


Na telefóne sa nachádzajú dve kamery. Hlavná kamera je vybavená snímačom s rozlíšením 13 megapixelov, zhotovuje fotky v maximálnom rozlíšení 4160×3120 pixelov. Toto rozlíšenie je dostatočné na všetky typy momentiek, na vytvorenie fotoalbumu z dovolenky a vôbec všetkého, čo vás v súvislosti s fotografovaním mobilným telefónom napadne.

Video má maximálne rozlíšenie Full HD, ale môžete tiež nahrávať v nižších formátoch HD 720p alebo VGA. Táto hlavná kamera má automatické zaostrovanie a LED blesk a asistuje jej množstvo softvérových doplnkov. Nájdete medzi nimi rôzne filtre, efekty, režimy fotenia alebo aj vylepšovanie pleti vyfotených osôb.

Vylepšovanie pleti v priamom prenose je doménou predovšetkým prednej webkamery. Tá zhotovuje fotky v maximálnom rozlíšení päť megapixelov a nahráva HD video. Pre potreby populárnych selfie je to celkom dostatočné rozlíšenie, trocha zamrzí jedine statické ohnisko, ktoré neumožňuje preostrovanie.

Výbava je výborná, chýba však NFC a väčšia pamäť


Lenovo Vibe X2 vyniká aj technickými parametrami, zaraďuje sa tak medzi lepšie zariadenia na našom trhu. Vnútorná pamäť má veľkosť 32 gigabajtov a nie je ju možné rozšíriť pamäťovou kartou, pamäť RAM má kapacitu 2 GB. Neprítomnosť slotu na pamäťovú kartu by sme však nepovažovali za dôvod odmietnutia kúpy, pretože zaplniť takto veľký priestor nie je vôbec jednoduchá úloha. Na fotky, videá a hudbu je to priestoru až až.

V telefóne pracujú dva procesory, obidva štvorjadrové. Dokopy tak telefón pracuje s výkonom až ôsmich jadier, čo sa prejavuje v rýchlosti reakcií a schopnosti spúšťania aj najnáročnejších hier. O bezproblémovom behu bežných aplikácií teda nemožno pochybovať. Grafický procesor je PowerVR G600, ktorý považujeme za jeden z najlepších vôbec.

Zaujímavosťou prakticky všetkých nových telefónov od Lenova je ich schopnosť pracovať súčasne s dvomi SIM kartami. V predaji bude aj verzia Vibe X2 pre jednu SIM kartu, jej cenovka by však mala byť nižšia nanajvýš o zopár desiatok eur.

Okrem sietí 2G, 3G a 4G sa Vibe X2 pripája na internet prostredníctvom Wi-Fi s profilmi b/g/n/ac, ďalej zariadenie podporuje spojenia Bluetooth 4.1, microUSB, A-GPS, GLONASS, má dokonca aj FM rádio. V porovnaní s dnešnými hi-end telefónmi chýbajú spojenia NFC a infraport.

Lenovo Vibe X2 Foto: Lenovo

Množstvo doplnkov a príslušenstva


Rovnako, ako môžete zakúpiť veľké množstvo doplnkov napríklad pre Apple iPhone, pochodíte dobre aj s modelom Vibe X2. V predaji sú nielen obaly a kryty, ale aj externé batérie Vibe Xtension a doplnkové reproduktory HiFi Xtension.

Významným parametrom je kapacita batérie. Tá je v telefóne uložená napevno, nedá sa vybrať, jej kapacita je 2300 mAh. Vďaka optimalizovanému softvéru a režimu šetrenia batérie je možné očakávať, že sa telefón udrží v pohotovosti aj dva dni na jedno nabitie.

To je veľmi dôležité nielen pre každého správneho "pracanta" a workoholika, ale aj pre mladého človeka, ktorý občas (alebo často) nečakane prespí mimo domu bez prístupu k nabíjačke.

ODPORÚČAME AJ:
S inteligentnými hodinkami môžete aj telefonovať
Umelá inteligencia v hudobnom prehrávači
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov
Elektronická tabuľa prenáša obraz do telefónu v priamom prenose
Lifestylové smartfóny pre mladých: Farebné a v troch veľkostiach

Komentáre