Technológie

Návrat k starému dizajnu komunikátorov

"Blackberry Classic Smartphone je splneným snom všetkých ľudí, ktorí by na svojom mobile radi videli hardvérovú klávesnicu a klasický vzhľad. "

Erik Stríž, 25. decembra 2014 8:00
Blackberry Classic Smartphone Foto: Blackberry


Moderné mobilné telefóny zmenili spôsob, akým komunikujeme a ako pristupujeme k informáciám. Väčšina z nás oceňuje možnosti, ktoré nám ponúkajú väčšie dotykové displeje a sme priaznivcami jednoduchého dizajnu krytov. Avšak občas aj nás prepadne myšlienka, že oveľa praktickejšie by bolo mať klasický mobil s “normálnou” klávesnicou a menším displejom. Radšej, nech telefón vydrží dlhšie na jedno nabitie. Zákazníkom, ktorí uvažujú práve takto, chce osloviť Blackberry najnovším modelom Classic Smartphone.



Blackberry Classic Smartphone je splneným snom všetkých ľudí, ktorí by na svojom mobile radi videli hardvérovú klávesnicu a klasický vzhľad. Vyzerá, ako by bol predstavený niekedy pred dvomi rokmi, avšak v jeho vnútri pracuje pomerne výkonný hardvér a moderná technika.

Telo telefónu je pomerne hrubé a zadnú stenu má mierne vypuklú, vďaka čomu sa dobre drží v rukách. Je to dôležité, pretože pri písaní na hardvérovej klávesnici jednou rukou potrebujete mať telefón pevne v dlani. Predná strana s displejom je prekrytá ochranným sklom Gorilla Glass od spoločnosti Corning, zadný kryt je z plastu a boky obsiahli kovový lem.

Výrobca tvrdí, že ponúka najlepšiu klávesnicu, akú možno nájsť v celom segmente telefónov s hardvérovou klávesnicou. Očakávame teda, že tlačidlá budú tvrdé, pevné, odolné pred poškodením a že budú zreteľne reagovať na stlačenie.

Blackberry Classic Smartphone Foto: Blackberry

Štvorcový displej nie je na hry, ale na prácu


Štvorcový displej na smartfóne má uhlopriečku 3,5 palcov a vysoké rozlíšenie 720×720 pixelov. V porovnaní s ostatnými mobilnými telefónmi je to atypický formát, pretože sme zvyknutí skôr na vysoké displeje.

Na displeji sa zobrazuje prostredie systému Blackberry 10. Nie je to Android, iOS a ani Windows Phone. Tento systém je výrazne orientovaný na produktívne využitie, multimediálne funkcie akoby posúval bokom. Nie je to však celkom pravda, pretože aj s týmto systémom môžete streamovať videá z internetu, hrať hry, počúvať hudbu a vôbec robiť všetko to, čo umožňujú ostatné platformy. V porovnaní s nimi je však systém Blackberry 10 o niečo konzervatívnejší a uzatvorenejší, v oficiálnom obchode ponúka menej aplikácií.

V tele zariadenia pracuje pomerne výkonný hardvér, ale s modernými hi-end telefónmi by ho nebolo správne porovnávať. Tento smartón je v prvom rade o práci, jeho používatelia sa na ňom nebudú hrať 3D hry. Procesor má dve jadrá a operačná pamäť kapacitu dva gigabajty.

Do ukladacieho priestoru Blackberry Classic Smartphone sa vojde 16 gigabajtov dát, pričom na pamäťovú kartu môže pribudnúť dalších 128 gigabajtov. To sú mimoriadne dobré parametre a takúto pamäť rozhodne nezaplníte bežnými pracovnými dokumentmi.

Blackberry Classic Smartphone Foto: Blackberry

Fanúšikovia selfie si nekupujú Blackberry


Blackberry Classic Smartphone obsahuje dve kamery. Webkamera na strane s displejom má rozlíšenie dva megapixely, vďaka čomu je schopná preniesť videohovor vo vysokej kvalite. Blackberry ešte neuviedlo všetky technické parametre, avšak videohovor by mal byť možný aj v HD formáte.

Hlavná kamera na zadnej strane je vybavená snímačom s rozlíšením osem megapixelov a podporuje funkciu automatického zaostrovania. S týmto rozlíšením nebudete mať žiadny problém s rozpoznávaním textu na zmluvách, ktoré ste odfotili v zhone pri odchode z kancelárie. A aj ak by ste vo svojej kancelárii mali tmu, pomôže vám vstavaný LED blesk. Zaujímavosťou je aj to, že fotoaparát disponuje funkciou HDR, ktorú poznáme skôr z fotomobilov.

Moderná technika aj napriek klasickému dizajnu


Po stránke konektivity je Blackberry Classic Smartphone celkom štandardný mobilný telefón podporujúci klasické mobilné a bezdrôtové siete. Do telefónu vložíte nano-SIM kartu a tá bude fungovať v pásmach 2G, 3G a 4G. Na internet sa telefón pripojí aj cez Wi-Fi (profily a/b/g/n), k ostatným zariadeniam potom cez Bluetooth 4.0 a microUSB 2.0. Fanúšikov modernej techniky poteší aj fakt, že Classic Smartphone podporuje aj A-GPS a NFC.

ODPORÚČAME AJ:
Umelá inteligencia v hudobnom prehrávači
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov
Elektronická tabuľa prenáša obraz do telefónu v priamom prenose
Lifestylové smartfóny pre mladých: Farebné a v troch veľkostiach
Takmer dokonalá kópia iPhone 6 stojí tretinu originálu

Komentáre