Technológie

Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču

"Moderné tablety sú skvelé multifunkčné zariadenia, ktorých potenciál ďaleko prekonáva súčasné technologické možnosti. Vedeli ste, že z tabletu spravíte aj druhý monitor k notebooku? "

Erik Stríž, 1. januára 2015 10:00
Duet Display Foto: Duet Display


Tablety za posledné roky prešli veľkými zmenami, predajcovia začali využívať ponuky dodávateľov lacných čínskych zariadení a dá sa tak očakávať, že práve tablety sú hitom posledných Vianoc. Nielen pod stromčekom, ale aj v období medzi sviatkami, sú ponuky predajcov plné zliav, a preto je celkom prirodzené, že sa necháme nalákať aj my, ktorí sme doteraz týmto zariadeniam nevenovali veľa pozornosti.

Je jedno, či vlastníte tablet za 500 alebo 35 eur, všetky majú prakticky rovnaký potenciál. Jedine po technickej stránke sú odlišné, avšak základ v podobe rozmerného displeja, otvoreného operačného systému a pripojení Wi-Fi a Bluetooth majú všetky. To celkom stačí na to, aby ste si z tabletu spravili predĺženú ruku počítača - sekundárny monitor.

Ilustračná fotografia Foto: Samsung

Tablety so systémom Android majú viac možností, ale…

Ak ste si zakúpili tablet s operačným systémom Android, môžete sa tešiť zo širokej palety možností, ktoré ponúka. Aj ponuka aplikácií určených na vytvorenie sekundárneho monitora je pestrá. Spoľahlivejšie aplikácie zvyčajne stoja niekoľko eur, ale ani pri nich si nikdy nie ste na istom. Za tie bezplatné budete musieť ustáť niekoľko neduhov, napríklad problémy s nízkou frekvenciou obnovovania obrazovky alebo oneskorené zobrazenie. Častá je dokonca aj nefukčnosť týchto aplikácií, keď sa niekedy nevedia celkom dobre vysporiadať s prevodom obrazu, avšak keď ste za aplikáciu nemuseli zaplatiť peniaze, nemožno to považovať za problém.

Pre tablety značky Apple je situácia trocha iná, za dobré veci si musíte zaplatiť prakticky vždy. Ak ste však za tablet zaplatili nejakých 400 až 600 eur, potom by pre vás nemala investícia niekoľko eur predstavovať problém. Navyše, pri aplikáciách pre zariadenia od Apple máte garantované, že budú fungovať spoľahlivo.

Aplikácie od vývojára Splashtop

Názov spoločnosti Splashtop možno neznie práve najdôveryhodnejšie a je potrebné napísať, že ani kvalita aplikácií nie je na najvyššej úrovni. Aplikácie od tohto vývojára sú určené pre tablety so systémom Android aj iOS (Apple). Pre nás je však teraz dôležité, že niektoré z aplikácií sú zadarmo. Nešťastím je, že aj platené majú občas problémy s funkčnosťou, preto je rozumnejšie vyberať si práve bezplatné alternatívy.

Zaujímavosťou je, že tieto aplikácie umožňujú aj kombinovanie operačných systémov Mac OS, Windows, Android a iOS. Vo výsledku tak môžete spraviť z tabletu Apple iPad sekundárny monitor počítača so systémom Windows alebo z Android tabletu druhý monitor k Macbooku.

Ilustračná fotografia Foto: Sony

Duet Display pre zariadenia od Apple


Aplikácia Duet Displej patrí medzi drahšie, jej cena je až 15 amerických dolárov, avšak náročných používateľov poteší vysoká miera funkčnosti. Duet Display, v porovnaní s inými riešeniami, pracuje spoľahlivo a vie sa výborne vysporiadať s kompatibilitou rôznych verzií systémov. Aplikácia je určená iba pre zariadenia značky Apple a práve vďaka tomu je funkčnosť garantovaná.



Aplikácia Duet Display sa v posledných týždňoch dočkala veľkej pozornosti odborníkov a rôznych blogerov, pretože za relatívne malé peniaze dokáže spraviť z tabletu skutočný sekundárny monitor pre počítač Mac a výrazne tak prispieť k efektivite práce.

Air Display a iDisplay

Aplikácie Air Displej a iDisplay sú síce platené, ale nepatria k tým najspoľahlivejším. Takmer polovica hodnotiacich používateľov dáva aplikáciám iba jednu hviezdičku z piatich, pretože im jednoducho nefunguje. Druhá polovica hodnotiacich však zvyčajne udáva plné hodnotenie, čo môže napovedať aj o tom, že nefunkčnosť je spôsobená napríklad nedodržaním vyžadovaných krokov pri inštalácii.

Aplikácie dokážu pracovať na všetkých typoch tabletov a spolupracujú s počítačmi Windows aj Mac. Ak teda budete patriť k používateľom, ktorí dôsledne vykonajú všetky vyžadované kroky pri inštalácii, mali byť ste byť s výsledkom spokojní.

Ilustračná fotografia Foto: Acer

Ovládanie počítača cez tablet

Ak netúžite mať z tabletu druhý monitor, ale plnohodnotný diaľkový ovládač svojho počítača, potom by ste sa mali rozhliadať po aplikáciách typu “vzdialený prístup”. Napríklad internetový prehliadať Google Chrome má takúto funkciu zabudovanú priamo v sebe prostredníctvom služby Vzdialená plocha. Stačí mať v tablete alebo smartfóne nainštalovanú túto aplikáciu a na počítači nainštalované rovnomenné rozšírenie.

Následne si v nastaveniach aplikácie nastavíte svoje zariadenia a potom sa už môžete kedykoľvek a odkiaľkoľvek pripájať. Nevýhodou tohto riešenia je snáď iba nízka obnovovacia frekvencia obrazu a neschopnosť zobraziť napríklad hry na displeji tabletu.

ODPORÚČAME AJ:
Ľudia posielajú do vesmíru čudné veci, nechýba ani erotika
V Južnej Kórei vám naklonujú psíka za 100-tisíc dolárov
Návrat k starému dizajnu komunikátorov
Sexy telefón pre štýlovú mládež i workoholikov
S inteligentnými hodinkami môžete aj telefonovať

Komentáre