Ekológia

Banská Štiavnica plánuje obnovu biodiverzity dvoch kalvárií

"V prípade ikonickej kalvárie na vrchu Scharffenberg dosahuje vek najstarších stromov až 170 rokov."

TASR/Webmagazin.sk, 29. marca 2021 16:39
Kalvária Banská Štiavnica, archívna snímka. Foto: TASR - Lenka Krošláková
Banská Štiavnica 29. marca (TASR) – Banskoštiavnickú kalváriu i Kalváriu na Hornej Rovni čaká rozsiahla obnova biodiverzity. Ako pre TASR potvrdila primátorka Nadežda Babiaková, mestské zastupiteľstvo na minulotýždňovom zasadnutí schválilo žiadosť o poskytnutie dotácie na financovanie projektu.

„Cieleným výsledkom je rehabilitovanie, respektíve biologická obnova areálov banskoštiavnických kalvárií, čo súvisí najmä s ich revitalizáciou,“ uvádza sa v projektovej dokumentácii zámeru. Ako doplnila Babiaková, hlavným cieľom projektu je obnova a starostlivosť o lipové aleje. V prípade ikonickej kalvárie na vrchu Scharffenberg dosahuje vek najstarších stromov až 170 rokov.

Projekt ráta s vypracovaním komplexnej sprievodnej analytickej štúdie aj realizačnej projektovej dokumentácie s minimálne dvoma variantnými riešeniami obnovy. Na základe týchto dokumentov budú nasledovať samotné arboristické práce. Samospráva sa pri obnove kalvárií uchádza o finančnú dotáciu Ministerstva životného prostredia SR, celkové náklady presahujú sumu 130.000 eur.

Komentáre