Cestovanie

V Poloninách obnovili Beskydský panteón s osobnosťami regiónu

"Rovnako tam návštevníci uvidia symbolický rázcestník pripomínajúci, že územie je hodné obdivu nielen cez deň, ale i v noci. Je totiž súčasťou Parku tmavej oblohy Poloniny."

TASR/Webmagazin.sk, 2. júna 2020 9:58
Národný park Poloniny sa nachádza na severovýchode Slovenska v pohorí Bukovské vrchy v trojmedzí hraníc Poľska , Ukrajiny a Slovenska na vrchu Kremenec. Na snímke Stužický prales. Foto: TASR Jozef Ďurník


Symbolický cintorín miestnych osobností – Beskydský panteón po 13 rokoch obnovili v Národnom parku (NP) Poloniny. Nachádza sa pri trase Stakčín – Ulič v okrese Snina.

Ako informuje na svojej webstránke NP Poloniny, ide o netradičný informačný bod v Poloninách, ktorého poslaním je oprášiť spomienku na zaujímavých ľudí regiónu. Tých, ktorí sa tam narodili, žili, pracovali, pôsobili i na tých, ktorí týmto územím iba prechádzali, ale všetci tam zanechali niečo zo seba a zapísali sa do jeho histórie.

Areál s ôsmimi balvanmi je venovaný osobnostiam regiónu. Foto: Jozef Blaško, NP Poloniny


Areál s ôsmimi balvanmi s popisnými informačnými tabuľami o osobnostiach je doplnený o informačný panel s mapou národného parku v tvare oborohu – tradičného architektonického prvku charakteristického pre toto územie. Rovnako tam návštevníci uvidia symbolický rázcestník pripomínajúci, že územie je hodné obdivu nielen cez deň, ale i v noci. Je totiž súčasťou Parku tmavej oblohy Poloniny.

Beskydský panteón vznikol vďaka iniciatíve OZ Čemerica Stakčín, Správy NP Poloniny, Lesopoľnohospodárskeho urbárskeho pozemkového spoločenstva (LPUPS) Starina a obci Jalová, ktorých projekt pred 13 rokmi podporila istá nadácia. Areál už bolo podľa NP Poloniny potrebné zrekonštruovať, vymeniť informačné tabuľky, osadiť nové stojany a zhotoviť novú vstupnú bránu.

V areáli Beskydského panteónu má svoje čestné miesto gréckokatolícky rusínsky kňaz Alexander Duchnovič, ktorý sa narodil v obci Topoľa a detstvo prežil v Stakčíne, ako aj rusínsky právnik, pedagóg a filozof, ktorý sa narodil v rodine pravoslávneho kňaza v obci Zboj Peter Lodij. Ďalšou z osobností je legendárny zbojník Fedor Hlavatý, ktorého 50-členná družina pôsobila v rokoch 1492 – 1495 na súčasnom slovensko-poľskom pohraničí. Narodil sa v Ruskej Volovej.

Svoje miesto v panteóne má i jednoduchý roľník zo Zboja s obrovským rozprávačským talentom Michal Pustaj, nemecký píšuci český reportér Egon Evin Kisch z Prahy, ktorý sa však ako vojak pražského zboru zúčastnil bojov prvej svetovej vojny v Poloninách.

Ďalšími z prezentovaných osobností sú roľník, spevák a zberateľ národného umenia zo Stariny Juraj Kolinčák, slovenský spisovateľ Ladislav Mňačko z Valašských Kloboukov, ktorý o Uličskej doline napísal román Kde končia prašné cesty a pravoslávny kňaz, misionár a mních Juraj Čokina z Uličského Krivého, ktorý celý svoj život zasvätil šíreniu pravoslávnej viery.

Nedotknutá príroda NP Poloniny je vyhľadávanou lokalitou pre cykloturistov. Foto: TASR Tomáš Doboš


V NP Poloniny môžete obdivovať nielen prírodné bohatstvo, ale aj unikátne zachované drevené kostolíky.Chrám Narodenia svätého Jána Krstiteľa je dominantou obce Kalná Roztoka, okres Snina od roku 1750. Foto: TASR Tomáš Doboš

Komentáre