Cestovanie

Vysoké Tatry: Lanovka na Lomnický štít je opäť v prevádzke

"Visutá lanovka na Lomnický štít je po pravidelnej výmene ťažného lana opäť v prevádzke. Práce trvali dva týždne. "

TASR/Webmagazin.sk, 27. mája 2020 15:51
Foto: TASR Oliver Ondráš


Lanovka na 2634 metrov vysoký Lomnický štít prekonáva 855-metrové prevýšenie a jazdu zo Skalnatého Plesa absolvuje za 8,5 minúty. Po prvýkrát previezla pasažierov v roku 1941. „Na svoju prevádzku využíva lanovka v súčasnosti dve nosné laná, po ktorých sa ako po koľajniciach presúva medzi oboma stanicami, a jedno ťažné lano, ktoré zabezpečuje samotný pohyb lanovky. A práve ťažné lano sme kvôli opotrebeniu museli vymeniť,“ uviedol po skončení prác riaditeľ horského strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

Nové 4,2 kilometra dlhé lano s priemerom 26,5 milimetra a vážiace 10.700 kilogramov museli najprv autom vyviezť na medzistanicu Štart, odkiaľ ho navijakom cez terén dostali na Skalnaté Pleso." „Tam sme ho montážnym spletom pripevnili na staré ťažné lano, za pomoci ktorého sa nové obtiahlo v celom úseku. Priamo na Skalnatom Plese sa nové lano v predpísanom ťahu prichytilo koncovkami o záves kabíny. Staré lano sa počas montáže súčasne odoberalo a rezalo na dĺžku približne dva metre, aby sa dalo zviezť a následne zlikvidovať,“ "priblížil prevádzkový riaditeľ lanových dráh Ján Slamený. Následne sa zrealizovali testovacie jazdy a kontroly.

V súčasnosti sú tak v dennej prevádzke lanovky na celej trase z Tatranskej Lomnice až na Lomnický štít, premáva aj pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok. Lanovka Solisko Expres na Štrbskom Plese je k dispozícii zatiaľ vo víkendovom režime. Vďaka uvoľneniu preventívnych opatrení sú tatranské strediská pripravené obslúžiť návštevníkov v reštauráciách, kaviarňach, na atrakciách či v športových obchodoch.

Komentáre