Štýl

Poklady Slovenska: O víťazovi príspevku rozhodne verejosť

"O grant na obnovu či reštaurovanie sa v rámci aktuálnej súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť pamiatok umelecko-historickej hodnoty. O víťazovi rozhodne verejnosť prostredníctvom on-line hlasovania, urobiť tak môže do 31. mája."

TASR/Webmagazin.sk, 19. mája 2020 9:57
Kežmarský hrad. O príspevok sa uchádza aj jeho barbakan. Foto: TASR FOTO Oliver Ondráš

Pomôcť môžete jednej z deviatich vybraných pamiatok


Historický objekt alebo dielo, v ktorého obnove uvidia obyvatelia najväčší význam, získa finančnú pomoc do výšky 50.000 eur.
""Nepoľavujeme v dlhodobom úsilí prispievať k záchrane historických diel našich predkov. Záleží nám na tom, aby z pamiatok nezostali iba spomienky. A všetkých, ktorí to cítia rovnako, pozývame, aby sa k nám pripojili a dali tejto iniciatíve svoj hlas,"" konštatuje predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

Nádvorie zámku v Hlohovci počas rekonštrukcie. Foto: TASR FOTO Martin Palkovič

O finančnú podporu sa uchádza súbor neskorobarokových obrazov Antona Schmidta v Kostole Sedembolestnej P. Márie v obci Brhlovce (okres Levice), obraz Sedembolestnej Matky Božej na Kalvárii v Modrom Kameni v okrese Veľký Krtíš, fresky v stredovekom kostole sv. Žofie v obci Dúbravica pri Banskej Bystrici či empírové stropy na zámku v Hlohovci. O finančnú pomoc sa uchádza taktiež gotický portál farského kostola sv. Michala archanjela v Hlohovci, novogotické mauzóleum rodiny Rakovských v obci Rakovo v Martinskom okrese, barbakan stredovekých mestských hradieb v Kežmarku, socha Šípkovej Ruženky v rozáriu kaštieľa v Dolnej Krupej pri Trnave a rokoková spovednica v Kostole sv. Trojice v Brezovej pod Bradlom.

Múzeum hračiek na hrade Modrý kameň. Foto: TASR FOTO Dušan Hein


Online hlasovanie trvá do konca mája


O záchrane historickej pamiatky môže verejnosť rozhodovať po 11. raz. Tohtoročnú zostavu vzácnych pamiatok na Slovensku vybrala komisia odborníkov v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva a reštaurátorstva na základe verejných nominácií. Hlasovať môže verejnosť do konca mája na stránke Nadácie VUB.
V minulosti sa aj touto formou podarilo obnoviť napríklad vitráže v Spišskej Kapitule, fresky v stredovekom kostolíku v obci Čerín, renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne, barokový organ v Španej Doline či historicky významný objekt Bajčiovskej veže v Oravskej Porube.

Komentáre